Jump to content

Szabályok a megfelelő téli lábbeli kiválasztásához

2018. 11. 03. 19:00

Az ősz után tél következik, és talán te magad is úgy érzed, hogy a szinte már nyárias ősz megböjtöli önmagát a későbbiekben. Talán a tél lesz sokkal keményebb? Ki tudja, mi áll előttünk, de érdemes felkészülni rá.

Talán már a ruhatárunkat teljes egészében is a télire cseréltük le. A szekrény rejtettebb zugaiba kerültek a nyári darabok, és elől kaptak helyet a vastagabb, őszi-téli viseletűek. A leltározás időszaka is lehet a mostani, így számos használaton kívüli ruhától, lábbelitől megszabadulhatunk. Ha még ez előtt állsz, lehet, csak ezután eszmélsz rá arra, hogy a több évet kiszolgáló kedvenc csizmád megadta magát, és újat kell beszerezned ahhoz, hogy a telet meleg lábbeliben vészeld át. Természetesen fontos a kinézet, a szín, de emellett számos feltételnek érvényesülnie kell, hogy a cipő, a csizma tökéletes választásnak bizonyuljon.

Kétségtelenül az öltözékünk egyik fontos darabja a lábbeli, és nemcsak azért, mert sokat dobhat a szettünkön, hanem védelmi funkciója miatt is szükséges. Amikor téli lábbelit választunk, akkor az első, ami a szemünk elé kerül, az a cipő vagy csizma színe és stílusa. Fontos a divaton kívül azt is figyelembe venni, hogy mennyire szolgálja ki a hétköznapi kívánalmakat, vagyis azt, hogy mennyire véd, mennyire kényelmes és milyen módon kombinálható a ruháinkkal. Legalább két őszi-téli lábbeli biztosítása szükséges a hidegebb évszakokra, hogy megfelelően tudjuk kombinálni azokat. Erre azért is szükség lehet, mert ha az egyik beázik a hó vagy az eső miatt, akkor még mindig van mit a lábainkra húzni. Változatosabb öltözködést engedhet meg, ha legalább két, hideg időszakra való cipővel variálhatjuk ruhatárunk darabjait. Emellett pedig elkél egy olyan lábbeli, amelyet kivételesebb alkalmakra tartogatunk, vagyis nem mindennapi használatra.

A cipők és csizmák is lehetnek magas sarkúak, vagy inkább a kényelmet és praktikumot képviselő kényelmes darabok. Úgy kell variálni lábbelink vételét, hogy mindkét változatból legyen legalább egy-egy darab, így minden napra megtalálhatjuk az igényünknek és az időjárásnak megfelelőt. Emellett fontos a cipő talpának minősége is. Habár a gumitalp taszítja leginkább a vizet, azonban a legcsúszósabb felületet is. Érdemes figyelembe venni a helyi viszonyokat és az időjárást is. Szárazabb időben a sima talpú csizmák, cipők is megállják a helyüket, de nedves, csúszós viszonyok között a barázdált talp sokat foghat a csúszáson.

A stílus, a sarok mérete nagyon fontos feltétel, hiszen aki egész napját egy cipőben kénytelen letudni, nem mindegy annak kényelme. Emellett persze nem árt, ha vízlepergető anyagból készül, még akkor is, ha van egy váltós lábbelink az esősebb időszakokra. Sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy minél tartósabb maradjon, és nagyobb védelmet biztosítson a cipőnk, csizmánk, ha odahaza impregnálással kezeljük lábbeliink felületét.

Még a bundával ellátott csizmák esetén is érezhető, hogy nagyobb mínuszokban a talprész nem ad elég védettséget, de ezt ma már nagyon könnyű orvosolni egy kellően vastag, külön is kapható talpbetéttel és/vagy egy vastag zoknival.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)