Jump to content

Mennyi az elég edzésből?

2018. 09. 21. 19:00

Az olyan mozgás, amelyet élvezettel és rendszeresen végzünk, mellé az egészséges életmód is társul, garancia arra, hogy annak nyoma maradjon a testen. Ha már nem hízunk, az főnyeremény, de ennél általában nagyobb a vágyunk.

Aki nem volt a rendszeres edzéshez hozzászokva, annak tényleg apró lépésekkel és nagy elszántsággal kell belevetnie magát a testformáló üzemmódba ahhoz, hogy eredményt érjen el. Ha az eredmény az erőfeszítés ellenére sem mutatkozik, a kedv szinte biztos, hogy lankadni fog. A vége akár az is lehet, hogy visszapártol az előző módhoz, vagyis kimaradnak életéből az edzések. Mások belelendülhetnek annyira az új életvitelbe, hogy egyszerűen nem tudják abbahagyni. Ők azok, akik már nemcsak hogy nem túlsúlyosak, de átbillentek egy másik irányba és a végletekig edzik magukat. Mintha sosem lenne elég.

A fogyás és az alakformálás két különböző tevékenység, fogyni ugyanis mozgás nélkül is lehet akkor, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, de ha a fogyás következtében nem szeretnénk lógós bőrt, löttyedt izomzatot, akkor mindenképp edzéssel kell összehangolni a fogyókúrát. Így a fogyás is felgyorsítható és az eredmény nemcsak kilókban mérhető, hanem szemmel is látható lesz. Márpedig ez az érzés és látvány az, amire minden fogyókúrázó vágyik.

A fogyókúra, a diéta is lehet megerőltető, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Ehhez még sanyargatni kell a testünket edzéssel ahhoz, hogy érdembeli eredményeket produkáljunk magunk és a világ számára. Kezdőként nehéz megtalálni azt a mozgást, amit szívesen is csinál az ember, valamint eredményes is. Ha edzőterem falai között mozgatnánk meg magunkat, akkor a személyi edző tanácsai aranyat érhetnek, hiszen a technikák, edzésmódok mellett étkezési tanácsokkal is szolgálhat, valamint ontja magából a lelki erőt, a motiválást. Ahhoz viszont, hogy érdemes legyen edzőterembe lejárni csak akkor éri meg, ha heti háromszor tudunk arra időt szánni. A heti két alkalom azért nem célszerű, mert az izmok növekedése az edzés után egy vagy két napig tart. Ha ezután nem éri azokat újabb terhelés, akkor a friss izomzatot a szervezet energiatartalékként kezeli és felhasználja, magyarán semmit nem tettünk magunkért. A heti három napos edzés pedig folyamatosan növeli az izomzatot. A heti háromszori edzés tehát már kiváló az alakformálás-fogyás kettőséhez, de az annál is több edzés nem engedi az izomzat lebontását, így egyértelműen látványosabbá válik az izomtömeg növekedése. Az edzésnek is van felső határa. A ló túlsó oldalán lenni sem egészséges, egy pihenőnap kötelező. Ha a testünknek az edzések után nem adjuk meg a pihenési lehetőséget, akkor sérülésekkel kell számolni. Az edzettség ellenére levertség, fáradtság és egészégügyi panaszok is jelentkezhetnek.

Kutatásokat is végeztek arra nézve, hogy heti hány alkalmas és milyen időtartamú edzés az, ami a legmegfelelőbb a szervezetnek. A kísérletbe bevont jó kondícióban lévő férfiakat három csoportra osztották. A nyolc héten át tartó megfigyelés során az első csoport tizenhárom percen keresztül egy gyakorlatsorozatot végzett, a második negyven perc alatt hármat és a harmadik hetven perc alatt öt sorozatot végzett el. A legutolsó csapat izomtömeg növekedése jelentősebb volt, de az erőnövekedés semmivel sem volt jobb. Ha az izmosodás helyett az erősödés a cél, akkor jól összeállított feladatsor szükséges, mellé nagy súlyokkal érdemes dolgozni és addig, amíg úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább. Ebből elég heti háromszor 13 percnyi is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)