Jump to content

Ismered a körmöd? Nem tudsz mindent

2018. 04. 06. 19:00

A kezünk a fő eszközünk. A kétkezi munka nyomokat hagy a bőrön és a körmökön is, de a magára adó ember ápolja, védi munkaeszközét. Azért is, mert nagy szükség van rá, és azért is, mert a személyes higiéniáról is árulkodik.

Már az anyaméhben kifejlődik a körmünk, minden embernek van. Ez az apró keratinból álló réteg sok mindenben segíthet nekünk. Szeretjük formára vágni, befesteni, díszíteni. Olyannyira igaz ez, hogy már időszámításunk előtt 3000-ben is használtak festéket a köröm színezésére Kínában. Egyszóval fontos, hogy ápolt és egészséges legyen. Árulkodóak a körmeink, és nem csak az igényességünkről mond el mindent, de egészségügyi állapotunkról is.

Tudtad ezt?
Ha megváltozik a köröm felszíne, az akár komolyabb betegségre is utalhat. Elszíneződhet, amely gombásodást jelezhet, vagy ha nyomás, ütés érte, akkor a bevérzés miatt más színűre vált a köröm. Azonban el is kékülhet akkor, ha fázunk és a vérkeringés nem jól működik a kezekben. Ezek ismertebb tények a körmeinkről, de azt tudtad, hogy havonta akár 3,5 millimétert is képes nőni? Ez csak akkor igaz, ha megfelelően táplálkozunk. A domináns kézhasználat mellett a másik kezünk körmei általában lassan nőnek. Tehát, ha bal kezes vagy, akkor a jobb kezed ujjain lassabban nőnek a körmök, és igaz ez fordítva is. Ha már a körömnövekedésről írunk, akkor azt is meg kell említeni, hogy az évszakok is hatással vannak a növekedésükre, mert nyáron például lassabban nőnek, mint télen. A kezeink körmei sokkal gyorsabb iramban nőnek, mint a lábainkon.
A köröm árulkodhat betegségekről, a megváltozott felület árulkodó jel lehet. Vitaminhiánynak vélik általában a megjelenő fehér foltokat is, pedig az sokkal inkább a repedezettségben, elvékonyodásban mutatkozik meg. A fehér folt felületi sérülés következménye. Olyan jelentéktelen kis sérülések következménye lehet, amelyekre nem is emlékszünk. A fehér folt nem jelzi se a vashiányt, se a kalciumhiányt.
Az emberen kívül a főemlősöknek vannak még körmeik. A tudósok úgy vélik, hogy azért alakult ki a körmünk, hogy a mindennapi élelemgyűjtést így segítse. A tárgyak, és élelem megragadása nehezebb karmok mellett, mint körömmel. Az emlősök legtöbbje karmokkal rendelkezik, a főemlősöket a körmük különbözteti meg tőlük.
A körmünk alakja, növekedési sebessége, a köröm minősége, gyengesége, keménysége az, amit öröklünk. A külső tényezők persze befolyásolhatják, mennyire gyengítjük tovább, hiszen a vegyszerek kiszárítják a kéz bőrét és a körmöket is, repedezetté teszik.

Hihetetlennek tűnik, de a köröm és a haj anyaga éppen ugyanaz. Mindkettőt a keratin alkotja, csak a forma nem egyezik, hiszen más a funkciója a körömnek és a hajnak is. A keratin termelődéséhez nagyon fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása.
Feláll a hátadon a szőr, ha a táblán valaki végighúzza a körmeit? Igazából a hangfrekvencia zavar, amelyet a köröm végighúzása generál.
Sokan vezetik le a szorongást és idegességet úgy, hogy körmeiket rágják. Habár alapjában véve maga a rágás nem lenne ártalmas, de se esztétikailag sem szép, másrészt könnyen elfertőződhet.

Nemcsak divat, hanem az esztétikum miatt alakult ki a műköröm is, amelyet egy fogorvosnak köszönhetünk, aki ugyancsak a körömrágás rabja volt. Annyira természetes körmeink jelenléte, mégis van, ami ismeretlen vele kapcsolatosan.

(Forrás: marmalade.hu | naturalnailsplus.com, ideahacks.com, absolutehealth.com/képek)