Jump to content

Jóga a levegőben? Próbáld ki Te is!

2018. 03. 20. 16:12

A klasszikus jógát bizonyára senkinek nem kell bemutatni,  az antigravitációs jóga azonban, sokak számára még újdonság lehet. Ha unod már a hagyományos edzéseket, és kipróbálnád magad "légtornászként", neked találták ki ezt a mozgásformát, ugyanis a gyakorlatokat a levegőben, egy függőágy szerű, "szalagfüggöny" segítségével végzik.

Honnan ered?

Ez a mozgásforma hazánkban még viszonylag újnak számít, azonban egyre inkább terjed.Megalkotója Christopher Harrisson amerikai légtornász, koreográfus, aki 2007-ben tárta nyilvánosság elé ezt a mozgásprogramot. Harrison úgy gondolta, jó ötlet ötvözni, a légtorna, a tánc, a jóga és a gimnasztika elemeit, de nem ám a talajon, hanem a levegőben.

Ezzel nem csak az órák hangulatát alapozta meg, hiszen azok, akik részt vesznek az antigravitációs jóga órákon, remekül szórakoznak mindamellett,hogy testüket alaposan megdolgoztatják. A remek hangulat biztosítása mellett, a másik szerepe a „szalagfüggöny” segítségével végezhető gyakorlatoknak, hogy kevésbé terhelik meg izomzatunkat, és kiváló hatással vannak az egyensúlyérzékünkre.

Mire jó?

Ez a mozgásforma remek választás, ha kedélyállapotod nem az igazi, ha stresszes, vagy szorongással teli időszakot élsz, ugyanis garantáltan feltöltődsz már az első óra után, energiával és jókedvvel. Mindemelett egészségünkre is jó hatással van, erősíti az izmokat, anélkül, hogy komolyabb terhelésnek lennének kitéve, fokozza a vérkeringést, segít ellazulni és oldja a szorongást és a frusztrációt. Az órák általában 90 percesek, az elején bemelegítéssel kezdődnek, majd a tornagyakorlatok levezetéseként az óra végén lazító nyújtás következik.

 

(Forrás: marmalade.co.hu l Kép: pexels.com, wikimedia.org)