Jump to content

A várandósság alatti fogvesztés nem törvényszerű

2018. 02. 04. 17:00

Legtöbbünk életében fontos szerepet tölt be a személyes higiénia, amelybe a szánk és fogaink egészsége és frissessége is beletartozik. A várandósság már nem jelent egyet azzal, hogy sorra mennek tönkre a nők fogai. Szerencsére, de ehhez együttműködés szükséges.

Nagyszüleink és akár még szüleink történeteiből is ismerhetjük azt, hogy a terhesség annyira elveszi a kalciumot az anya szervezetéből, az a fogak gyors romlásához, akár elvesztéséhez járulhat hozzá. Korábban ugyanis nem volt olyan nagy figyelem fordítva a szájápolásra, és azzal sem voltak tisztában, hogy a babavárás és a szájhigiénia milyen összefüggésben van.

Ma már az áldott állapotot és a fogak rohamos romlását nem kell feltétlenül egy lapon említeni, azonban ehhez tudatos kismama szükséges. A hormonális változások miatt a várandós nő szervezete teljeséggel megváltozik, mint ahogy az étkezési szokása is. Ismert, hogy a terhes nők egy-egy ételt nagyon megkívánnak, de arra ügyelni szükséges, hogy étkezése változatos és egészséges legyen. A már két ember helyett eszik felfogás sem állja meg a helyét, azonban arra érdemes törekedni, hogy várandósként kerülje a cukrozott üdítőket, az édességek töménytelen fogyasztását. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Az olajos magvak, a hal, a tejtermékek és a tojás felhasználásával is egészséges életmódot biztosíthat magának egy kismama. Mint minden más esetben, így ebben a megváltozott állapotban is figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, amely ugyancsak ne édes, cukrozott üdítőital legyen, hanem víz.

A terhesség alatti fogromlást arra szokták fogni, hogy a baba szinte elveszi az édesanyától a kalciumot. A várandósság alatt valóban nagyobb annak a lehetősége, hogy a fogak romlásnak induljanak, de ezért főleg a hormonális változás tehető felelőssé. Csakhogy az sem egy végleges állapot, hanem megelőzhető és kezelhető is. Ehhez azonban az szükséges, hogy a leendő anyuka rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon jelenjen meg. Sokan irtóznak a fogászat és a fogászati kezelések gondolatától is, azonban ha biztosra szeretné megőrizni a fogait, akkor mindenképp szükséges. Azon túl, hogy a várandós nő rendszeresen látogatását teszi a fogorvosnál a legtöbb, amit magáért tehet az egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő szájápolás. Nem is kell nagyon változtatni azon a szokáson, ha a babavárás előtt is legalább naponta kétszer mosott fogat. Nemcsak a terhesség idején kellene kétszer megmosni a fogakat, hanem ez lenne az alap. Aki eddig is így csinálta, annak nem fog sokat változni a szájápolása akkor sem, ha várandósként kell tennie. Legalább negyedévente szükséges lecserélni a fogkefét és fluoridos fogkrémet érdemes használni. Az áldott állapot olyan áldatlansággal is jár, mint a rosszullétek. Amennyiben nehezebbek a reggelek és a mindennapok, mert a hányás nehezíti az életet, úgy minden alkalommal érdemes szódabikarbónás vízzel gargalizálni, valamint fogat mosni.

Mindenképp mellőzni szükséges minden káros szenvedélyt. Nem megengedett sem a dohányzás, sem az alkohol, sem a drog, és természetesen nemcsak a fogak épsége miatt, hanem főleg a magzat egészsége érdekében. A babavárának nem egyértelmű következménye a fogak romlása, vesztése. Azért tenni kell, mint ahogy azért is, hogy épségben megmaradjon minden fog.

(Forrás: marmalade.hu | lifealth.com, womenprohealth.com, osaka-deliveryhealth.com/képek)