Jump to content

Energiaegyensúly – mindennek az alapja!

2017. 12. 05. 14:28

A táplálkozás alapvető életszükséglet. De mikor kerülünk energiaegyensúlyba és hogyan számolhatjuk ki az ideális BMI értékünket?

Energiaegyensúly akkor alakul ki az egészséges felnőtt szervezetében, amikor a megevett, azaz a felvett energia azonos a leadott, azaz a felhasznált energiával. Energiaegyensúlyt biztosító kiegyensúlyozott táplálkozás estében tehát sem hízás, sem fogyás nem történik.

Amikor több energiát veszünk fel, mint amennyit felhasználunk, akkor a szervezet számára felesleges energia zsír formájában elraktározódik, s amennyiben a túltáplálás tartós, akkor testsúlygyarapodás következik be.

Testtömeg csökkenés abban az esetben valósul meg, ha az energia leadás nagyobb lesz, mint az energia bevitel.

Ideális testtömeg – a számok tükrében

Testtömegünk változásáról számos esetben kapunk visszajelzést. Az előszobai tükör és a fürdőszobai mérleg mellett így az ünnepek táján előkerülnek az alkalmi ruhák a szekrény mélyéről. Az pedig, hogy fel lehet-e húzni a kis fekete ruha cipzárját vagy be lehet-e gombolni a legfelső gombját az alkalmi ingnek azon múlik, tudtuk-e tartani a súlyunkat vagy fogytunk, netán híztunk tavaly óta.

A testtömeg index vagy más néven Body Mass Index (BMI) az a mutató, mely eligazít az optimális testtömeg, a túlsúly vagy az elhízás kategóriai között. A BMI a testtömeg kilogrammban és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

Az ideális testtömeg kiszámítása: BMI= testtömeg [kg] / testmagasság [m²].

Értékelése felnőttek esetében:

< 18,5 – sovány

18,5 – 24,9 – normál

25 – 29,9 – túlsúlyos

≥ 30 - elhízott

A testtömeg index alkalmazása néhány esetben nem lehetséges, így többek között nem használható nagyon idős embereknél, vagy kidolgozott izmokkal rendelkezőknél. Említést érdemel még, hogy az ázsiai vagy az afrikai rasszhoz tartozó emberek esetében a BMI határértékei másképpen alakulnak, náluk már elhízottnak számít a 26-os BMI-vel rendelkező személy - írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A derékkörfogat lemérése igen egyszerű, de megbízható módszere az elhízás megítélésének. Férfiak estében 102 cm, míg nőknél 88 cm felett igen jelentős a kockázata az elhízáshoz köthető társbetegségek kialakulásának. Fokozott rizikóval kell számolni férfiaknál 94 cm, illetve nőknél 80 cm feletti derékkörfogat esetén. (Az ázsiai embereknél itt is alacsonyabb határértékek vannak érvényben.)

A fentiek alapján bárki kiszámolhatja ideális-e a testtömege vagy sem. Amennyiben túlsúly vagy elhízás áll fent, akkor érdemes segítséget kérni háziorvostól, dietetikustól és együtt elgondolkodni az életmódváltásról.

(Forrás: marmalade.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)