Jump to content

4 botrányos diéta-mítosz

2017. 07. 21. 15:00

Amúgy is reneszánszukat élik a diéták, de a fürdőruha szezon derekán nem ritka, amikor valaki egyszerre két diétát csinál, hogy minél előbb formába jöhessen. A hirtelen fogyást ígérő szuper-diéták azonban inkább legendákra, mintsem valós zsírpárnaoszlatásra épülnek. Lássuk, mely diéták a legátverősebbek.

Annyi féle diéta van, hogy az ember jó dolgában azt se tudja melyiket próbálja ki, mégis általában azok mellett tesszük le a voksunkat, amelyek gyors és hirtelen fogyást ígérnek. De tényleg képes bármely diéta betartani ezt az ígéretet?

Zsírszegény étkezés

A zsírszegény diéták először a 80-as években bukkantak fel, és váltak népszerűvé igen rövid idő alatt. A zsírmentes étkezéstől a zsírmentessé váló test átalakulását várták, csakhogy kiderült, ez teljességgel lehetetlen.

A diéta ugyan hatott, mert a test zsírszövetei egy idő után eltűntek, de cserébe a zsírban oldódó, szívnek, bőrnek és a test minden pontjának nélkülözhetetlen vitaminok alig tudnak feloldódni valamiben, így komoly problémákat okoz ez a fajta táplálkozás. A zsírszegény táplálkozás hosszú távon cukorbetegség és a fokozott elhízás kialakulásához vezetett.

A zsírokra már csak azért is szükség van, mert bizonyos vitaminok csak azokban oldódnak, valamint a zsíremésztés csökkenti az éhségérzetért felelős hormon, a ghrelin termelését, miközben serkenti azon peptidek kibocsátását, melyek telítettségérzetet keltenek.

Kis adagok, többször

A mai napig az egyik legkedveltebb diéta, ami az élelmiszer kisebb adagokban, de gyakrabban történő elfogyasztását helyezi középpontba. A gond ezzel csak annyi, hogy az állandó csirke-rizs, energiaszelet, magvak, turmixok, stb. lehet, hogy eltelítenek és feltöltenek a szükséges tápanyagmennyiséggel, csak ha az energiatöbblet nincs lemozogva (amihez egy órás intenzív edzés kevés), akkor szépen lassan átalakul kalóriává, ami pedig hízást eredményez.

Atkins diéta

A The Guardian érdekes kutatásról számolt be: azok a 65 év feletti emberek akik fehérjében, sajtokban és húsokban gazdag étrendet követnek négyszer gyakrabban halnak meg rákban vagy diabéteszben. Ezek szerint mégsem olyan egészségesek az „edd magad karcsúvá” hitvallású diéták?

Az Atkins diéta alapja pedig pontosan a fenti, a maximális fehérjefogyasztás, és a minimális szénhidrát, és egyéb tápanyagok bevitele. A diéta korlátozza a nettó szénhidrátbevitelt. Ennek egyik hatása az éhségérzet csökkenése, valószínűleg a lassabb emésztés miatt, mivel a zsírt és a fehérjéket a szervezet lassabban emészti meg. A 2002-es Dr. Atkins Új Diéta Forradalma kimondja, hogy a zsírszegény diéták elsősorban az éhség miatt nem működnek hatékonyan. Az Atkins-diéta eszerint azért egyszerűbb, mert a diétázót kielégíti a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele. Viszont számos tanulmány jutott hasonló eredményre az ilyesfajta diétákkal kapcsolatban, mint ami a Guardianban olvasható.

Léböjtkúra

A léböjtkúrák még mindig iszonyatosan népszerűek, annak ellenére, hogy hatásuk nem tartós. Ugyan egy-két kiló lemegy a kínzó léböjtkúra alatt, de alig egy hét múlva a mérleg már ugyan annyit fog mutatni, mert ahhoz, hogy az adott súlyt hosszú távon megőrizzük nem csak rendszertelen léböjtkúrára, hanem életmódváltásra van szükség.

Ráadásul a léböjtkúra során fogyasztott gyümölcslevek, turmixok és egyéb folyadékok ugyan úgy tele vannak kalóriával, persze nyilván negyed annyit fogyasztunk általuk, mint mondjuk a szokásos étrend betartásával, ám a fentiek miatt hosszú távon nem hatékonyak. Arról nem is beszélve, hogy kimossák a szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekből jó néhányat nem lehet csak a gyümölcs – és zöldséglevekből pótolni.

Ha fogyni akarsz, és tartósan jól kinézni, akkor időben kezdj el sportolni és mellette megfelelő étrendet tartani.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)