Jump to content

Fitnesz mítoszok, amiknek valószínűleg bedőltél

2017. 03. 22. 16:05

Kockás hasért felülés? Célzott izomcsoport tornával célzott kalóriaégetés? Na ezeket felejtsd el! 

A kockás has elérése érdekében az általános ismeretek szerint a felülés a leghatékonyabb módszer. Legalábbis eddig. A legújabb kutatások szerint ez a fajta gyakorlat a lehető legrosszabb, amit az ember tehet magával edzés címszó alatt, ugyanis a felülés során a gerinc nagyon nagy terhelésnek van kitéve, ami károsíthatja. A legjobb, ha az ember kardióval, megfelelő étrenddel és komplett minden izomcsoportra kiterjedő sportolással éri el a kitűzött 6 kockás célját.

Egy másik hatalmas tévhit a célzott kalóriaégetés. Ilyen sajnos nem létezik. Ahhoz, hogy bizonyos területekről eltűnjön a felesleg, a test többi részéről is fogyni kell.

A gépekkel való edzés nem hatékonyabb, mint a „szimpla” edzés. A legtöbb edzésre kialakított eszköz nem természetes mozdulatokat másol, és ezáltal a megszokottól eltérő mozgásra készteti.

A nyújtás segít megelőzni a húzódásokat, sportsérüléseket. Több tanulmány is foglalkozott a kijelentéssel, és egyértelműen egyik sem támasztja alá igaz mivoltát. Viszont nyújtani bemelegítés nélkül nem szabad! A kettő nem összekeverendő.

Nagy tévedés, hogy minden bevitt kalória egyenértékű. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szervezet teljesen máshogy hasznosítja azt a pl. 200 kcal-t ami teljes kiőrlésű ételből származik, mint azt, ami feldolgozott ételből.

Több izzadás, több kalóriaégetés. Nos ez nem igaz. Az ember azért izzad, hogy a megfelelő hőmérsékleten tartsa szervezetét, így a fokozott verejtékezés pusztán annak a jele, hogy melegünk van.

Plusz mítosz. A 0 kcal tartalmú élelmiszerként feltüntetett falatok igazából minimum öt vagy annál kevesebb kcal-t tartalmaznak, de semmiképp sem 0-át.

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)