Jump to content

Négy gigantikus téveszme a fogyókúráról

2017. 03. 07. 17:05

Elérkezett a tavasz, a kondi termek és futópályák megteltek a lelkes sportolni vágyókkal, úgyhogy nincs is ennél alkalmasabb pillanat, hogy leszámoljunk a fogyást körbelengő durva félreértésekkel. Formába akarsz jönni? Akkor vigyázz, be ne dőlj ezeknek a közhiedelmeknek!

Egymást érik az új diéták, a formabontó edzéstervek, a hirtelen súlyvesztést, és bivaly izomzatot rebesgető mozgásformák, a szexi testre, és izmos hasfalra vágyók pedig gyorsan bedőlnek az új fitness hóbortoknak. Az étrendek, és sportok állandóan változó világában pedig ember legyen a talpán, aki kiismeri magát. Jelenleg a régi iskola edzései nem „menők”, pedig nem minden a paleo-diéta, a hydro spinning és fehérjeturmixok tömkelege. A fogyás és az izmosodás titka egyszerűbb, mint gondolnád: megfelelő, fehérjében és lassú felszívódású szénhidrátokban gazdag táplálkozás, ami az edzéshez van igazítva, valamint a heti legalább háromszor kilencven perces kardio és funkcionális edzés. Semmi több. De lássuk, mely tévhitek téríthetnek le az útról.

Zsír, cukor, szénhidrát ignoráló étrend

A legnagyobb táplálkozási és izomfejlesztési gikszer, amit el lehet követni, ha a kimerítő edzés után- előtt nem eszünk, inkább koplalunk és megfosztjuk magunkat a szükséges tápanyagoktól, mondván, azok hizlalnak.

Legyen szó futásról, biciklizésről, erősítésről, TRX-ről, azaz bármilyen napközben vagy este űzött edzésváltozatról, aranyszabály, hogy a befejezést követő 20-25 percen belül fehérjéhez és glikogénhez kell jutatani a szervezetet. Magyarán, semmi értelme a sportolás utáni nem evészetnek (ez az estire is vonatkozik!), mert azzal csak egy teljes éjszakán, nappalon át éheztetve vannak az izmok és a szervezet energiaraktára is kong. A tévhittel ellentétben, nem fog visszamenni a leadott kiló, elégetett kalória, mert az edzés után bevitt táplálék nem zsírként raktározódik el, hanem szükséges energiatartalékként. Tehát edzés után irány a konyha!

Ha pedig már helyben vagyunk, akkor egy dolgot érdemes megjegyezni: nem a zsír, a szénhidrát vagy a cukor az ellenség, hanem azok túlzott és esztelen fogyasztása. A kiegyensúlyozott étrend részei a fent említettek, amiből mértéket kell tartani, és szabad fogyasztani. Ellenben ha megvonod magadtól, a saját szervezeted éhezteted.

Ha light, akkor jöhet!

A „light” felirat korántsem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben ehetünk belőle. Jó dolog, ha van otthon light vajkrém, tej vagy csökkentett cukortartalmú nasi, de a mértéktelen fogyasztással ugyan azt érjük el, mintha nem light változatú dolgot ennénk: úgy hizlal, mint a normális, nem light termék. Szóval, ismét csak a mértéken van a hangsúly.

A lassú anyagcsere az oka minden plusz kilónak?

Dehogy! Nem lehet állandóan az anyagcserét hibáztatni, csak azért, mert a kilók nem olyan gyorsan tűnnek el rólunk, ahogy azt szeretnénk. Sőt, jó ha tudod: az anyagcsere a túlsúlyos embernél gyorsabb, mint a normál testsúlyúnál: mivel nagyobb a tömege, több energiára van szüksége szervezete fenntartásához. A vízhajtó és egy egyéb gyors fogyást ígérő szerek csak több kárt okoznak hosszú távon, mint hasznot, mert felborítják az edzés és megfelelő étrend során normalizálódó bélműködést.

Kalóriamizéria

A kalóriaszámlálgatás talán mindközül a legdurvább, és a legrégebb óta köztudatban lévő fogyási módszer. Nem igaz, hogy a szükséges kalória bevitelt meghaladó kalória zsírként rakódik le, elvégre szervezetünk nem a tápértéktartalom feltüntetés szerint működik.

Az elfogyasztott ételek energiaértékéből nem a teljes hasznosul. A szervezet már ahhoz is energiát használ, hogy megemésszen valamit, ennek az elhasznált energiának a mennyisége pedig a tápanyag típusától függ, így a háromszáz kalóriás csipsz nem azonos mértékben hasznosul, mint az azonos tápanyagtartalmú rostos ételek.

Az örökös kalóriaszámlálgatás tápanyaghiányhoz vezet, így felejtsd el a kalóriákat!

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)