Jump to content

Gyógyír a mindennapokra, avagy a vásárlás lélektana

2016. 10. 13. 17:00

Nőből vagyunk. Alapvető tulajdonságunk és lételemünk a vásárlás. Mindegy, hogy élelmiszerbe, háztartási gépbe, ruházati cikkekbe fektetünk pénzt, a nagyja bevásárlást általában mi végezzük, és komoly okunk van rá.

Egy nő bármikor képes vásárolni. Vásárlásba tudjuk önteni érzéseinket és vásárlással fejezzük ki magunkat. Vannak olyan különleges helyzetek, hogy nem is vásárlási szándékkal indultunk el otthonról, de a boltban felfedezünk valami olyan terméket, amelynek nem tudunk ellenállni. Ha egy jó táskát, cipőt, ruhát, kiegészítőt, bármit meglátunk, ami vonz, ami vásárlásra csábít, és még a pénztárcánk is engedi, akkor minden gondolkodás nélkül fizetünk érte. Na persze, az lehetséges, hogy otthon már kétely gyötör, hogy nem kellett volna megvenni. Veszett fejsze nyele.

Vannak olyan hölgytársaink, akik ezt a vásárlási hóbortot különleges, mániákus szintre fejlesztették. Az ilyen nők vásárolnak, ha jó a kedvük, vásárolnak, ha rossz a kedvük. Ha fizetést kaptak, akkor megérdemelten lepik meg magukat valamivel. Egy veszekedésre is gyógyír a vásárlás, ha pedig kibékülni szeretne társával, barátnőjével, akkor ugyancsak a vásárlásban leli meg annak módját, hogy kiengesztelje. A szakítás feldolgozása – mindegy, hogy őt hagyták el, vagy ő hagyott el valakit – is sokkal könnyebben megy, ha megvigasztalhatja magát valami szépséggel. És persze vásárolunk azért is, mert sokat dolgozunk. Hétköznapjainkat munkával töltjük, így az a logikus és ésszerű, ha megjutalmazzuk magunkat valamivel. A gyerekek is indokot adnak a vásárlásra. Ha számukra vásárolunk néhány dolgot, azok közé becsusszanhat nekünk szánt darab is.

És persze ott vannak a turklálók, az outletek, ahol jutányosabb áron kereshetünk olyakor igazán minőségi darabokat. Így nemcsak bővítjük az amúgy is mindig „üres” ruhatárunkat, hanem még spórolunk is. Mi ez, ha nem jó szokás?

Sokunk számára a vásárlás olyan, mintha buliznánk. Kikapcsol, és ha már nem járunk el szórakozni, a vásárlás során emberek közé járunk, ráadásul indokot mindig kerítünk rá. Ismerős hölgyek? Olykor boldogságunk forrása, amely egyáltalán nem véletlen, hiszen a friss szerzeményekben gyönyörködve a szervezetünkben boldogsághormon szabadul fel.

Egy felmérés szerint az idős emberek halálozási aránya 27%-kal csökken akkor, ha rendszeresen eljárnak vásárolni. A vásárlás mozgásra késztet, emberi kapcsolatokat létesíthetünk, a bevásárlás pedig örömet okoz. Kedves férfiak, akkor most már értitek, hogy miért lételemünk a vásárlás, és akár ti is kipróbálhatjátok.

(Forrás: marmalade.hu | clothing.beautysay.net, pixabay.com, tumblr.com/képek)