Jump to content

Bűnözök, ezért vagyok nagylelkű

2015. 09. 27. 12:00

Látjuk, tapasztaljuk magunk körül, vagy a tágabb környezetünkben, hogy vannak olyanok személyek, akiket a társadalom kirekeszt valami miatt. A társadalom talál az illetőben egy olyan stigmát, amely alapján kirekeszt és kidob magából. Ezt nevezzük stigmatizációnak.

Azonban ez a jelenség nem csak egy személyt érinthet, hanem akár egy csoportot, egy közösséget is. Az ilyen jellegű kirekesztésnek bármi lehet az oka. Akár a bőrszín, vallás, foglalkozás, betegség alapján is kidobja magából a társadalom a stigmatizáltakat.
Akár a dohányzó réteget is kirekeszthetik. Lényegében meg is kezdődött hazánkban is, hiszen most már törvényben van rögzítve, hogy tilos a dohányzás zárt légterű helyeken és számos, a meghatározott helyen. Világszerte egyre inkább igyekeznek felvenni a harcot a dohányosokkal.

A cigarettát szívókat sokkal könnyebben ítélik modortalannak, erkölcstelennek, annak ellenére, hogy bármit tudnának a személyükről, csupán azért, mert dohányoznak. Tehát a dohányzásnak lélektani hatása van. Ez is egy stigmatizáció, amely negatív lelki hatással bír amellett, hogy a szervezetre is káros. A dohányzás akár még a munkába állást is megnehezíti, hiszen sok esetben az is a munkaadó feltételei között szerepel, hogy leendő munkavállalója ne dohányozzon. Azt is megfigyelték, hogy a dohányzó embereknek kevésbé segítenek, mint nem dohányzó társuknak. Aki pedig ilyen kirekesztéssel, stigmával él együtt, az szeretne abból kikerülni, így mindent megtesz azért, hogy ez az állapot megszűnjön, vagy legalább csökkenjen. Dohányosok esetében ez a leszokást jelenti. Más stigmák esetében a legegyszerűbb, ha azt letagadják, eltitkolják, vagy valahogy igyekeznek jóvátenni „bűnüket”.

Hatvan nem dohányzó és hatvan dohányzó embert vontak be egy kísérletbe. A vizsgálat keretén belül mindkét csoport felének bemutattak egy videót. Akik dohányoztak azok olyan videót láttak, amelyben egy humorista a dohányosokat szidta leheletükért, ruhájuk szagáért. A nem dohányzók pedig olyan humorista előadását nézték meg, aki a nem dohányosokat méltatta nem épp kedvezően. Így mindkét csapat tagjai bőrükön érezhették a kirekesztettség, a stigma negatív hatását. A két csoport másik felének semmilyen videót sem játszottak le. Arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy a kezükbe kapott szórólap alapján válaszoljanak arra, milyen önkéntes munkát vállalnak el ingyen és bérmentve. A videót látott személyek (mindegy, hogy dohányoztak-e vagy sem, mert mindenképp stigmatizáltak voltak) sokkal hajlandóbbak voltak az önkéntes munka vállalására, mint akik nem láttak semmilyen videót.
Akiket valami miatt kitaszít a társadalom magából, vagy legalábbis megbélyegez, és nem néz jó szemmel, azok igyekeznek nagylelkűek, jóságosak lenni, hogy a létező bűnüket enyhíteni tudják.

(Kép forrása: md-health.com)