Jump to content

Fehér foltok, amelyek nem fertőznek

2015. 09. 19. 10:00

A műveltebb ember tudja, hogy nem fertőz, és még inkább nem hívja fel a figyelmet arra a bőrhibára, amely a bőrön festékhiány formájában, szembetűnő és jellegzetes fehér foltokkal ékesítve látható. A vitiligós személy igazán tudatában van „hibájával”, amelyet egy életen át kénytelen viselni, ha akarja, ha nem.

A lakosság körülbelül 1,5 százalékánál jelentkezik ez a festékhiányos állapot, és a betegek 30-40 százalékánál állapítottak meg családi halmozódást. A vitiligo, ez a pigmenthiány genetikai eredetű is lehet, de kialakulásának oka ismeretlen ez idáig. Arra is gyanakodnak a szakemberek, hogy egyfajta autoimmun betegség, amely során valami miatt a festékeket termelő sejtek nem funkcionálnak megfelelően. A pigmentált bőrű rasszok tagjai között nagyobb százalékú a vitiligo, ám esetükben arról is szó lehet, hogy az ő bőrükön sokkal láthatóbb, nyilvánvalóbb ez a fajta pigmenthiány.

A vitiligo egy olyan bőr festékhiányával járó állapot, amely jellegzetes fehér foltokat hagy a test területén, de leginkább az arcon, a hajlatokban. Habár inkább csak esztétikai panasszal jár, néha pajzsmirigy-gyulladás, mellékvese-elégtelenség, cukorbaj, rosszindulatú festékes daganatos betegséggel is párosulhat. Vitiligóhoz hasonló bőrbetegséget egyes vegyi anyagok is okozhatnak.

Ami a vitiligós embert általában a legjobban zavarja, az bőrének normáltól való eltérése. Azon túl, hogy vonzza a szemeket, még a fehér bőrterület jóval érzékenyebb is, napon könnyen leég. Ebben az állapotban a hámszövetben található festékképző sejtek száma lecsökken, így nem képződik melanin, amely a bőrünk színét adja.

Leginkább a fiatalkorúaknál, 20 éves kor előtt jelentkezhet, de igazából nemtől és kortól függetlenül bármikor feltűnhet a festékhiányos állapot. Általában szimmetrikusan helyezkednek el a bőrön a vitiligós fehér területek. Nagyon ritkán akár az egész bőrfelületen feltűnik és csak néhány folt pigmentált rész marad. A vitiligós részek széle szabálytalanok, a foltok széle általában sötétebb színű. A legtöbb esetben a bőr esztétikai problémáján kívül nem okoz gondot, ám ez általában nagyon megviseli a beteget attól függően, hogy hol és mekkora területen jelentkezik a pigmenthiány. Kezelésében hatékony lehet a helyi alkalmazású szteroidos kenőcs, a kényérzékenyítő anyagok alkalmazása, a színezőpúder, korrektor, barnító szerek segítségével korrigálható a bőr fehérsége.

(Kép forrása: vitiligo-organics.com)