Jump to content

A tetoválás kultúrája

2014. 08. 26. 17:40

Amíg nálunk nem tartozik a trendi kategóriába, Amerikában hatalmas kultúrája van a tetoválásnak. Elmeséljük a rövid történelmét, és bemutatjuk, hogy igenis tud egy tetoválás művészi és egyben kifejező lenni.

A legelső bőrfestés 5300 évvel ezelőttre tehető, mikor egy ősember múmiáján találtak tetoválásra jellemző nyomokat. Maga a szó 'tattoo' polinéz eredetű, jelentése: ’nyomot hagyni valamin’. Az egykori tetoválásnak az esztétikai funkcióján kívül társadalmi jelentősége is volt. Minden ókori kultúrában mást jelentett, ha valakin ilyet láttak.

Természetesen a görögök, rómaiak és az asszírok is ismerték az eljárást, ők társadalmi megkülönböztetésként hasznosították. A japán tetoválás kultúra ezzel szemben más volt. Csak vallási jeleket festettek magukra, és a nép, ruha helyett tetováltatta magát, mivel csak a császári család hordhatott ruhát. Mindeközben az amerikai indiánok arra használták a tetoválást, hogy megvédjék magukat a betegségektől.

Ma már kifejezetten szépészeti okokból készítik el és, hogy viselői kifejezzék magukat. A legtöbb ember a számára fontos értékeket varratja magára, amire büszke, vagy amire emlékezni akar. Olyanok is vállalják, akiknek csak megtetszett egy rajz vagy esetleg stílusosnak tartják.

Máig foglalkoznak tetováláskészítéssel emberek, ami olyan művészeti iránynak számít, mint a festészet. Több tetováló művész nagyon jól megél ezen bevételekből. A legtehetségesebb művészek sok pénzt kérnek még az apróbb rajzokért is. Egy jó minőségű tetoválás akár 25 ezer forintba is kerülhet. Főleg Amerikában terjedt el a "varratás" művészete, mint kifejezésforma, és körülbelül minden harmadik utcában készíthető tetoválás. Egy-egy szép munkának órákig is eltarthat az  elkészítése, és nagyon megerőltető mint tevékenység is. Természetesen minél nagyobb részen akar valaki egy mintát varratni magának, annál több órát vesz igénybe. nem ritka a belázasodás, és a hegek lassú gyógyulása.

A mi hazai kultúránkban nem számít annyira elfogadottnak, inkább az alacsonyabb társadalmi rétegekben népszerű. Viszont már kezdjük érezni, hogy ez is idővel megváltozik. A tengeren túlon pedig majdnem mindenki készít magának legalább egyet, és kifejezetten trendinek számít. A kész műveket elnézve is látjuk, hogy ez több, mint egy tű és festék.

Forrás és fotók: wikipedia.com /blogoffrancescomugnai.com