Jump to content

7 tipp, hogy tovább tartson a vágódeszkád

2015. 02. 17. 21:55

Minden konyha megérdemel legalább három vágódeszkát, a hús, a zöldségek és a gyümölcsök részére. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a rajtuk végzett munkát, érdemes betartanunk az alábbi ajánlásokat.

  1. Ne hagyd, hogy a deszka teljesen kiszáradjon. A repedések előbb utóbb töréshez vezetnek. Kár lenne érte. Ezért ne tedd meleg helyre, a tűzhely közelébe semmiképpen.
  2. Ahogy a túl nagy szárazság, úgy a túlzott nedves közeg sem kedvez a fa vágódeszkának. Ezért ne áztassuk a mosogatóban, ne tisztítsuk mosogatógépben. Rontja a felületet, a fa megduzzad. A kemikáliák pedig kifejezetten kedvezőtlenül hatnak a fa fafelületnek.
  3. Forgasd időnkként a deszkát, ne használd mindig ugyanabban a pozícióban. Így elkerülhető, hogy egy adott felület tele van vágásnyomokkal, míg környezete érintetlen.
  4. Ne kerülje el figyelmünket, a deszkának két oldala van. Forgassuk egyikoldalról a másikra, akár használat közben is.
  5. Soha ne használj a borotvaéles eszközt, amivel nem pusztán a fa felületet sérted meg, de számodra is okozhat meglepetést a szálka. Az éles kés, netán bárd sem éppen balesetveszély mentes.
  6. Használat után azonnal mosd el langyos vízzel, súrold le róla a koszt, ráragadt zöldség, hús darabot. Egyes hozzávalók pillanatok alatt beszínezik, amihez érnek, ha halogatjuk az eszköztisztítást, nehéz dolgunk lesz a markáns foltok eltávolítása során.
  7. Hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt a helyére tennénk.

Óvjuk tárgyainkat, sokunk szereti a jól bevált, megszokott eszközt használni, valahogy az áll kézre.

(fotó: custommade.com)