Jump to content

Elrontottad? Javítsd fel!

2015. 09. 13. 12:00

Még a legprofibb és legrutinosabb háziasszonynak is vannak olyan napjaik, amikor nem sikerül az étel. A legjobbat akarjuk kihozni a hozzávalókból, de valami miatt mégsem jön össze. Nem kell megijedni és mérgelődni, nem biztos, hogy odaveszett az ebéd.

Olyan nincs, hogy túl sós húsleves, ugyanis ha több sót szórunk készülő húslevesünkbe, akkor annyi a teendőnk, hogy a levéből leöntünk valamennyit, egy szál reszelt és margarinon megpirított sárgarépát adjunk hozzá, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit az elején leöntöttünk róla. A sós húsleves levét fel lehet később más ételhez is használni.

Van, akinek még ismerős az aludttej. Nem kell a savanyú tejet kiönteni, ugyanis finom aludttejet lehet belőle készíteni. Az aludttejet felfőzve túrót készíthetünk, a fennmaradó savóval pedig savanykás ételeket lehet ízesíteni.

Vendégek voltak nálad, és megmaradt sütemény? Azt a sütit, amit nem fogyasztunk el, kiszáradhat, de nem kell kidobni. Ha tűzálló tálba teszed és lelocsolod néhány kanál cukrozott tejjel, majd sütőbe tolod, finom édességet nyerhetsz a végén. Rakhatsz rá lekvárt, megkenheted tojáshabbal, de nyomhatsz rá tejszínhabot és megszórhatod reszelt csokival is. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha a saját készítésű süteményünk nem úgy siker, ahogy szerettük volna. Konkrétan odaégett. Ha kihűlt a tészta, vágjuk le éles késsel az égett részeket. Ha az így kapott tészta külalakja nem tetszik, ismét lehet alkalmazni a cukrozott tejjel való locsolást, be a sütőbe, és a nem sikerült süteményből mégis ízletes finomságot varázsolhatunk.

Egy háziasszony még konyhai teendői közben is igyekszik a ház, lakás más helyiségeiben tevékenykedni. Ez persze azzal a veszéllyel jár, hogy odaéghet a készülő étel. A leégett húst azonnal tiszta tányérra kell szedni. Egy másik edénybe nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és egy szelet kenyérhéj társaságában pici vízzel főzni kell a húst. Ezek az adalékok magukba szívják az égett szagot, és a megmaradt szaft is tovább hasznosítható. A hagyma és a kenyér mehet a kukába.

Nem minden penészedő ételt kell azonnal a kukába dobni. A levárok megmenthetők akkor, ha a tetejéről leszedjük a felső, ujjnyi réteget. De nem ám csak ennyi a teendő, ugyanis a többit fel kell főzni és tiszta üvegbe kell zárni. Érdemes mihamarabb felhasználni az így megmentett finomságot. A beszáradt lekvárt is fel lehet főzni kis víz társaságában, ezt is mihamarabb fel kell használni.

(Kép forrása: evilcakelady.blogspot.hu)