Jump to content

Hogyan vészeled át a spórolós időszakot?

2022. 08. 16. 19:00

Alig lábaltunk ki a koronavírus miatti megbetegedéshullámból, a korlátozásokból, szemben találtuk a háborúval és annak minden vonzatával. Nyakunkban az energiaválság. Hogyan próbálsz takarékoskodni?

Nyáron sokkal könnyebb megoldani a takarékoskodást. A nagy melegnek köszönhetően a langyos víz a legkellemesebb érzés a bőrünknek, azaz nem kell annyi energiát elfogyasztani ahhoz, hogy a víz felmelegedjen. Fűteni sem kell az otthonunkat, amely megint csak sokat jelent a pénztárcánknak. Sőt, aki kertes házban él, annak még a sütés-főzés is nagyon költséghatékony lehet, hiszen a grillezés, a bográcsban vagy kemencében készülő ételek nem fogyasztanak energiát, ráadásul extra élményt jelent a szabadban főzni. Még az ízek is mások.

Mi lesz velünk ősszel? Sőt, mi lesz velünk télen? Ezeket a spórolási technikákat nem tudjuk akkor bevetni. Kénytelenek vagyunk már átgondolni azt, hogy mivel és hogyan fogunk spórolni.

Az otthonunk tele van modern eszközökkel, amelyek arra hivatottak, hogy megkönnyítsék a munkánkat és ezáltal az életünket is. A legtöbbjük azonban elektromos áramot használ működéséhez. Ráadásul egyik-másik kütyü ugyancsak sokat „eszik”.

Modern és spórolós

Hűtő berendezések

Nagy beruházásnak tűnik a régi hűtő, fagyasztó lecserélése, de igencsak falják az áramot a még nem energiatakarékos darabok. Ha van megtakarított pénzünk és amúgy is időszerű lecserélni ezeket az eszközöket, akkor most érdemes megtenni. A spórolás másik módját természetesen az jelenti, ha egyáltalán nem is használjuk őket (csak akkor meg minek vannak?).

Mosógép

Fagyasztószekrény nélkül még csak megvagyunk. Legfeljebb mindig csak annyit vásárlunk, amennyit el is fogyasztunk. A hűtő azonban létszükséglet az otthonunkban és ugyanilyen szerepet tölt be a mosógép.  

Amit tenni tudunk, hogy összevárjuk az egész adagnyi szennyest és nem mosunk féladagokat. Ugyanakkor spórolni lehet azzal is, ha alacsonyabb hőfokra kapcsoljuk a gépet. Persze, vannak olyan darabok, amelyekkel ezt nem tehetjük meg.

Vasaló

A legtöbb háziasszony számára a legidegölőbb és időrablóbb házimunkák egyike a vasaló. Ráadásul még energiát is fogyaszt a vasaló. Hogy hatékonyabb legyen a spórolás, kisebb hőfokon és azonnal vasaljuk ki a ruhákat. A legjobb még frissen, a szárítóról levett darabokkal bánni. Így nemcsak egycsapásra eltűnik a ruhahalom, de könnyebb az anyagokkal is bánni és tényleg elegendő a kisebb hőfok.

Amit nem muszáj, azt elegendő összehajtani és csak akkor vasaljuk ki, ha arra szükség van. Vannak, akik minden egyes beszáradt darabot vasalnak. Nos, ebben az ínséges időben jobb egyszer, mint kétszer.

Szárítógép

Nyáron ettől a legkönnyebb megválni. Csakhogy jön majd a tél is, amikor nagyon jó szolgálatot tesz a szárítógép. Csakhogy iszonyatos energiafogyasztó. Az elkövetkező időszakban mégiscsak úgy lehet, hogy erről a gépről teljesen le fogunk mondani és a szobában felállított, helyet foglaló és kevésbé gyors szárításban.

 

Mosogatógép

Sokat fogyaszt a mosogatógép. Ezen a ponton nagyon elgondolkodhatunk többen is. Ugyanis hiába a nagy áramfelvétel, a vízspórolás és emiatt a környezetkímélő szerepe nagyon fontos lehet ennek a háztartási eszköznek. Vagyis ezen a ponton érezhetjük úgy: melyik ujjunkat harapjuk?

Vízspórolás szempontjából mindenképp jobban járunk, ha mosogatógépet használunk, viszont energiamegtakarításból nem jeleskedik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)