Jump to content

Megmosod az alapanyagokat, de hogyan?

2022. 05. 05. 19:00

Teljesen általános tevékenység az ételeink alapanyagainak előkészítése. Ebbe beletartozhat a megtisztítása, megpucolása, szeletelése.

Nem nagy kunszt a zöldségek, gyümölcsök kezelése. Fogyasztás, felhasználás előtt csak meg kell mosni és már kész is. Természetesen erre azért van szükség, mert nemcsak természetes szennyeződés találhatóak meg rajtuk, hanem növényvédő szerek, amelyeket azért használnak, hogy a kártevőket semlegesíteni tudják. A probléma itt kezdődik.

A természetes szennyeződéstől, a növényre tapadt földtől sokkal könnyebb megszabadulni, mint a vegyi anyagoktól. Márpedig, ha ezt nem tesszük meg, akkor komoly egészségügyi kockázatot vállalunk. A szervezetünkbe jutó vegyi anyagok károsíthatják a bélrendszerben élő, hasznos bélbaktériumokat és ez nemcsak az emésztésre van hatással, de az egész test működésére.

Megoldásként sokan nyúlnak a bio jelzővel ellátott gyümölcsök és zöldségek után. Valóban biztonságosabbak ezek, de attól még a mosást esetükben sem szabad elkerülni. A nem bio termékek esetében ez még fokozottabban igaz. Akkor is, ha a héjat nem fogyasztjuk. Így tehát, ha dinnyét vásárlunk, a dinnyehéjat is meg kell mosni, mert szeletelés során könnyen bejuthatnak az édes húsba is a kórokozók, amellyel együtt a szervezetünkbe is bekerülnek.

Nem kérdéses tehát, hogy megmossuk ezeket az alapanyagokat, de azt sem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük:

  • először is mindenképp folyó víz alatt tegyük mindezt és alaposan dörzsöljük át szivaccsal, kefével a külső felületet,
  • ha még biztosabbra akarunk menni és időnk is van rá, akkor néhány perces áztatást is kaphatnak a gyümölcsök, zöldségek a mosás előtt,
  • még hatékonyabb lehet a tisztítás és a semlegesítés, ha a vízbe ecetet is teszünk. Ez a módszer segít elölni a baktériumokat,
  • a szódabikarbóna igazán sokoldalúan felhasználható a háztartásban. Naná, hogy a gyümölcsök tisztításában is részt vehet, ugyanis segít lebontani a vegyi molekulákat.

A tisztítást fogyasztás és felhasználás előtt érdemes megtenni. Ha azonban mégsem fogyna el a megtisztított alapanyag, akkor szükséges a teljes száradás, mert ezzel gátoljuk meg a gombák megjelenését és szaporodását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)