Jump to content

A kicsi kert is kert

2019. 04. 11. 19:00

A nagyvárosi életmódhoz nem tartozik hozzá a gyümölcsfákkal, konyhakerti növényekkel való foglalatoskodás. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet kertünk.

A nagyobb városokban élők, főleg a belvárosi lakások arra nem alkalmasak, hogy nagyobb kertészeti munkába fogjanak bele az ott élők, és általában nemcsak a helyhiány miatt van ez így, hanem a városban élők nem a mezőgazdaságban foglalatoskodnak. Azért, mert nem a növénytermelésből teremti elő valaki a család betevőjét, még lehet igénye a kertre, a növényekre. A nagy kert nagyobb munkával is jár. A városi életmód azonban egyáltalán nem gátolja, hogy kertünk legyen, még ha az egy miniatűr oázisnak is fogható fel.

Egyre inkább felismerjük, hogy a növények nemcsak a levegő tisztításáért fontosak a környezetünkben, hanem szűrik a zajt, a lelkünket is gyógyítják és látványnak sem utolsó. Nem véletlenül rakosgatjuk tele az otthonunkat szobanövényekkel, de a picike kertünkből is kihozhatunk varázslatos növénytársulásokat. Természetesen olyan kertet szeretnénk, amelyek megörvendeztetnek, gondozásuk azonban nem vesz el túlságosan sok időt az életünkből. A picike kertek burkolatát a térkő jelentheti, és ami manapság egyre nagyobb divattá kezd válni, az a teraszburkolat. A kettőt akár ötvözni is lehetséges, szuper kis ösvény alakítható ki, amelynek mentén nőhetnek a növényeink, virágozhatnak a virágok. Érdemes legalább egy nagyobb fát is az ösvény mentén meghagyni, vagy ültetni, mert kellemes árnyékot ad a háznak, nekünk és más növényeknek is. Kikerülhetnek a napelemes fények, egy kertbútor szett, és máris a saját zöld övezetünkben fogyaszthatjuk a reggeli kávét. Az a kert, amely még arra is alkalmas, hogy területén egy picike kerti tó is helyet kapjon növényekkel és halakkal betelepítve, igazi oázissá lép elő.

A kicsi kert nagy tervezést igényel. Ha nem akarunk burkolati munkába folyni, akkor is van lehetőség, hogy a kertünket zölddé varázsoljuk. Ez esetben be kell fektetni némi pénzt abba, hogy virágládákat, kaspókat vásároljunk. Töltsük fel földdel és növényekkel. Helyezzük el a legjobb fekvésű részein. Ebben a megoldásban az a legjobb, hogy az elültetett növények mozgathatóvá válnak. Áthelyezhetjük szabadon, és mindig kicsit más lehet a kertünk. Természetesen figyelembe kell venni azt, hogy a nö9vények milyen fényviszonyokat kedvelnek.

Aki ennél kicsit nagyobb energiát szeretne a kertjébe és a kertészkedésbe fektetni, az a kertjében kialakíthat egy kis szigetet. A kert szintjét meg lehet emelni, mert így külön területet kapnak az odaültetett növények, és az elkülönített kert térelválasztó funkcióval is bír. Bármilyen picike kertből ki lehet hozni, hogy abban növények is helyet kapjanak. Ez a megoldás arra különösen tökéletes, hogy elmondhassuk, van kertünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=XC2U_r-EZkE)