Jump to content

Minimálisra szorítva

2019. 03. 14. 19:00

Szinte nincs olyan munkába járó, szerepeinek megfelelni akaró ember, aki ne érezte volna úgy, hogy szinte felaprózódik a sok teendő között, és hazaérve sem biztos, hogy a nyugalmat találja meg.

Aki érezte már magát olyan nyughatatlanul, hogy a legjobb megoldásnak a világ elől való elbújást érezte volna, azt valószínűleg a történések, de még a környezete is zavarhatta. A túl sok inger, az állandó jövés-menés kikészítheti az embert és nem vágyik másra, csak nyugalomra. Ha az otthonunkban is túlzsúfoltság van, túl sok a porfogó, érezhetjük úgy, hogy szinte megfojt a környezetünk. Sokan ilyenkor állnak neki egy hatalmas selejtezésnek. Ilyenkor jóformán átértékeljük az életünket és a környezetünket is. Nemcsak az otthonunk esztétikai változtatása ez, hanem egy új életmód kialakítása. A túl sok felhalmozott és használaton kívüli eszköz, bútor csak a helyet veszi el tőlünk. Összegyűjtik a port és ezzel csak fokozzák azt az érzést, hogy feleslegesek. Vannak persze olyanok, akik nehezen szabadulnak meg bármitől is, de aki minimalizálni szeretné haszontalan bútorait, tárgyait, az tegye meg magáért, az otthonáért is azt a lépést, hogy megválik azoktól. A lakás, de mi magunk is fellélegezhetünk, ha megtesszük azt a lépést, hogy megszabadulunk olyan tárgyaktól, amelyeket nemcsak nem használtunk, de talán még nyomasztó is volt a jelenlétük.

Ez a fajta minimalizálás egyszerűbbé teheti az életet, hiszen nem kell semmit kerülgetni, mindennek megvan a helye, de a rendeltetése is. A minimalista életmód egyik lépése ez. Az élet alapjában véve úgy meg van bonyolítva, de mi emberek ezt még csak tovább generáljuk. Ha belefáradunk ebbe, akkor rájövünk arra is, hogy csak olyan tárgyakra és bútorokra van szükség otthon, amely funkcionál is.

Az ember az ősidőktől kezdve gyűjtöget, de míg korábban a létfenntartás érdekében tette, mostanra csak azért veszi körül tárgyakkal, hogy legyenek, még akkor is, ha nem is használja. A minimalisták leegyszerűsítik az életüket. Nemcsak azért, hogy az életüket könnyebbé tegyék, de egyben a bolygónkra is odafigyelnek. Előtérbe kerül az újrahasznosítás, így a minimalizmussal együtt sokkal kreatívabbá válhat az ember. A Föld megóvása érdekében sem utolsó szempont, ráadásul anyagiakban is spórolós megoldás lehet.

Vannak, akik belefáradnak abba az állandó versengésbe, amely a vagyoni tárgyak felhalmozásával fitogtatunk. Az érzés egyre nyomasztóbbá válhat, és mindig lesznek olyanok, akik igyekeznek ettől a nyomástól megszabadulni úgy, hogy lecsökkentik a rájuk zúduló ingereket.

A minimalizmus nem azt jelenti, hogy az igényeinket lecsökkentjük. Sőt, talán ritkábban vásárolunk, de akkor minőségi, tartós termékekbe fektetünk be, amelyek évekig kiszolgálhatnak. A minimalizmus a szolgáltatásokra is kiterjedhet, tehát át kell értékelnünk, hogy mire van szükségünk, és mire nincs.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)