Jump to content

Változó életmódunkhoz igazodó környezet

2018. 12. 28. 19:00

Máshogy élünk, mint ahogy az elődeink éltek. A környezetünk is másabb lett és még a szűkebb környezetre lebontva, az otthon berendezése is különbözik attól, amilyen a nagyszüleinké volt.

Nem kell csak néhány évtizeddel korábbra visszatekinteni, és beleképzelni magunkat nagyszüleink és az ők felmenőik életébe. Mennyire nehezebb lehetett az élet abban az időben, hiszen őket nem segítette annyi elektronikai, modern berendezés, közlekedési eszköz, mint most minket. Mégis eljutottak mindenfelé, sőt boldogultak az életben, még ha azt másképp is kellett tenniük.

Emellett abban is különbözött felmenőink élete, hogy a családhoz az idősebb korosztályba tartozó személyek ugyanúgy beletartoztak, mint a gyerekek. Azaz több generáció képes volt együtt élni békében, és nem hagyták magára a megidősödött családtagjaikat. Mára az vált általánossá, hogy az idős családtagok egyedül maradnak, és ha végképp nem tudják magukat ellátni, akkor vagy az idősek otthonában találnak menedékre, vagy valamelyik gyermek vállalja magára az idős szülő gondozását. Ez utóbbit nem azért nem vállalják sokan, mert nem akarják, hanem a még aktívan dolgozók nem tehetik meg, hogy feladják munkájukat szüleik gondozásának kedvéért. Ami régen teljesen természetes volt, azt mára a rendszer sem teszi azzá.

Ma az a trend, hogy a fiatalok teljesen új életet kezdenek, új otthont teremtenek, amelyben nincsenek jelen a szülők, pláne a nagyszülők. A családi struktúra megváltozásához kellett az ingatlanoknak is igazodniuk, ezért léteznek pici alapterületű lakások, házak, amelyek egy-két személy fogadására vannak berendezkedve.

De még a fiatalok gondolkodása is megváltozik akkor, amikor megtalálják párjukat és a családalapításon törik a fejüket. Olyan otthon megteremtése válik szükségessé, amely a család minden tagjának megfelelnek. Fiatalon viszont kevésbé sok időt fektetünk arra, hogy mi lesz majd akkor, ha a gyerekek elhagyják a családi fészket. Olyan otthon kell, amelyet két ember is lakni és élvezni tud.

A hajdanán divatos többgenerációs házak mára már feledésbe merültek. Helyettük olyan otthonokra van szükségünk, amelyek talán nem tűnnek nagynak, ám a berendezési tárgyakkal mégis helyspórolóssá tehetjük azt. Ez azt jelenti, hogy egyre több olyan bútor létezik, amely csak addig foglal nagyobb helyet a lakásban, míg azt használjuk. Használaton kívül könnyen összecsukhatók, hajthatók, így néhány mozdulattal nagyobb, levegősebb és tágasabb tér varázsolható ott, ahol azelőtt egy ágy/asztal/szekrény volt. Nagyon sokan élnek nagyvárosokban és az elvárosiasodással minden helyet ki kell használni a lakhatás érdekében. Ezért egyre kisebb lakásokba szorulnak be az emberek. Ehhez kell igazodnunk, ezért is készül egyre több olyan bútordarab, amely kis helyet foglal el, vagy még inkább összecsukható, kis praktikával, néhány ügyes mozdulattal, egy gombnyomással más bútordarabbá alakíthatók.

A városiasodás azt is jelenti, hogy nagyon sok emberrel kell megosztani az életterünket és ez a természetes közeg kiirtása útján valósulhat meg, vagyis a természetes növény- és élővilág szinte teljes eltüntetésével jár. Csakhogy a környezetünk kihatással van az életmódunkra, az egészségünkre. Régóta tudjuk, hogy milyen fontos a növények és állatok közelsége, ezért egyre fontosabb, hogy még a kicsi lakóterünkben is legyenek növények és állatok.

A sok ember sok szemét felhalmozódásával is jár, ezért egyre többen próbálkoznak az újrahasznosított termékek késztésével, értékesítésével.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pexels.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=WSTSGvNZCug)