Jump to content

Amit a WC-papírról tudni kell

2018. 12. 21. 19:00

Mi az, amit mindenki használ egy bizonyos kor felett nemtől, etnikumtól, társadalmi helyzettől függetlenül? Ha így még nem tudod a választ, akkor még egy kérdés. Mi az, ami ha nincs a mosdóban nagyon kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk?

Nos igen, valószínűleg már rájöttél, hogy a WC-papírról van szó. A jelentéktelennek tűnő papírtekercs mégis csak nagy fontossággal bír akkor, ha az ember a mosdó felé veszi az irányt szükségletei elintézése ügyében. Amíg van, addig nem túl sok figyelmet szentelünk ennek a kis papírtömegnek, de ha nincs, hirtelen nagyon fontossá válik.

Az ember szervezete, kiválasztása az ősidőkben is hasonlóan működött, így a kis és nagydolgok elvégzése után mindig is igény volt a valamilyen szintű személyes higiéniára. A papír feltalálása előtti időkben a természetből szakítottak maguknak az emberek alkalmatosságot, így moha, levél, széna, szalma, vagy akár kő is funkcionálhatott WC-papír gyanánt. Nem kérünk senkit se arra, hogy ebbe gondoljon bele.

Egyszóval örülhetünk annak, hogy ebben a világban és kényelemben élünk. Elődeink sokféle anyagot felhasználtak a személyes higiénia jegyében. Ugyan már 1596-ban létezett az angolvécé, vagyis az a fajta megoldás, amelyet már vízzel öblítettek, de a WC-papírt helyettesítő eszközök még sokáig uralták a toaletteket. A maihoz hasonlatos WC-papír ugyanis csak 1857-ben került kereskedelmi forgalomba, pedig már az időszámításunk utáni 500-as években használtak Koreában az illemhelyeken papírt.

A WC-papír annyira általánosan használt tárgy, hogy nem is sokat gondolkodunk létezéséről, hiszen azt teljesen természetesnek vesszük. Vagyis úgy gondoljuk. Mivel mi használjuk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy máshol a világban is így van ez. Megdöbbentő, de ez egyáltalán nem igaz, ugyanis bolygónk lakosságának nagyobbik része nem él a WC-papír adta lehetőséggel.

Meghatározott funkcióval gyártják a toalettpapírokat, ám ennél sokkal többre felhasználható. Bármilyen folyadék felitatására alkalmas lehet, ha nincs a kéznél más, azonban ennél elképesztőbb használatban is volt már. Az amerikai légierő álcázásra használta fel a WC-papírt egy hadművelet során, azzal tekerték be a repcsülőt.

Amikor elfogy a WC-papír, akkor cseréljük. Ez teljesen alapvető művelet, ám sokak számára az sem mindegy, hogy a toalettpapír vége a fal felé néz, vagy kifelé. Van, aki ebből ügyet csinál. Amerikában ez vita tárgyát is képezi. A legtöbben úgy vélik, hogy a WC-papír úgy jó, ha a papírtartó elejéről lóg le. Olyan idegesítő a nem jól kirakott papír, mint a tubus közepén kinyomott fogkrém, vagy a felhajtott WC-ülőke. Aki tartja magát ahhoz, hogy a WC-papír csak úgy van jól, ha a papír vége elől lóg le, akkor fellélegezhet, mert amikor kereskedelmi forgalomba helyezték a terméket a XIX. században, akkor eleve így ajánlották, hiszen így gyorsan és könnyen lehet a megfelelő mennyiséget leszakítani. Fordított helyzetben nehezebb.

Tudtad, hogy a WC-papírt ünnepelni is lehet? Minden év augusztus 26-án tartják a Nemzeti Vécépapír ünnepet Amerikában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)