Jump to content

Ünnepies és hangulatos bólék szeszmentesen

2018. 12. 20. 19:00

Nemcsak a karácsony közeleg, hanem a szilveszter is. Ha otthon, ha társaságban töltjük az év utolsó napját, arra odafigyelünk, hogy fenséges ételek és italok kerüljenek az asztalra.

A velünk ünneplő gyerkőcök talán még jobban szokták élvezni az év utolsó napjának kavalkádját. A legtöbben baráti társasággal, családdal ünneplik meg a jeles napot, és tánc, zene, bohóckodás, maszkarába öltözés kíséretében lépnek át az új évbe.

A finomabbnál finomabb ételek mellett biztosan töménytelen mennyiségű alkoholos ital is a rendelkezésre áll, amelyet a felnőttek fogyasztanak. A gyerekek számára azonban nem kínálhatunk szeszes italt, így olyanban kell gondolkodni, amely kellően ünnepi, különleges, de alkohol nélküli, így a gyerekek is fogyaszthatják.

Számos ünnepi bólét kitaláltak már alkoholmentes formában, így a gyerekeken túl azok is fogyaszthatják, akik még a volán mögé fognak ülni. Ezek az italok nemcsak nagyon finomak, de tetszetős is, ráadásul alapanyagaiknak köszönhetően átható illat és íz élményével látnak el. Nemcsak a gyerekek élvezhetik, hanem a felnőttek is.

Az almás-fűszeres bólé sokak kedvence lehet. Elkészítéséhez szükség lesz 1 liter almalé, 1 db fahéjrúd, 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál szegfűbors, 3 evőkanál cukor, szegfűszeg, csipetnyi só, reszelt szerencsendió. Az almás-fűszeres bóléhoz az almalevet felforraljuk, hozzáadjuk az összes fűszert és lényegében kész is van. A vendégek érkezése előtt érdemes elkészíteni, hogy a hidegről beérkezők azonnal hozzájuthassanak a meleg és finom italhoz.

Hogy nem csak melegen fogyasztható alkoholmentes italok álljanak fogyasztásra készen, akkor készíthetünk szilveszteri hideg bólét is, amelyhez kék szőlőlére lesz szükség. Az egy liternyi szőlőlét egy tálba beleöntjük, hozzáöntünk egy üvegnyi alkoholmentes pezsgőt. Az ízek megadása érdekében hozzáadunk az italhoz 1 teáskanálnyi citromlevet, és az egész citrom héját is belereszeljük. Az ital még nincs kész, mert frissen szelt gyümölcsökkel bolondítjuk meg, és így rakjuk be a hűtőbe, hogy néhány órát fürdőzzenek a gyümölcsök.

A gyümölcsök és az édes ízek szerelmesei megtalálhatják számításukat abban a forró alkoholmentes puncsban, amelynek alapanyaga 5 dl almalé, ugyanennyi ananászlé (helyette lehet narancslé is), 5 dl zöldtea, 5 evőkanál méz, 1 fahéjrúd, néhány szem szegfűszeg és 1 citrom vagy lime. Össze kell önteni a teát és a gyümölcsleveket, keverjük bele a mézet és a fűszereket és kezdjük el melegíteni. Tényleg, csak melegítés legyen, tilos forralni. Kínáláskor pohárba lehet merni és narancsszeletekkel, citromkarikával lehet díszíteni a pohár peremét.

Még egy ötletet hoztunk Jamie Oliver ötlete alapján. Elkészíthető alkohollal vagy alkoholmentesen is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=PbQbqR8wzho)