Jump to content

Mániákus takarítás vagy ösztönös pakolás?

2018. 12. 15. 19:00

Az otthonunk tisztántartására szükségünk van a személyes higiénia fenntartása miatt, ám azért is hasznos, hogy mindennek meglegyen a helye. Ez nemcsak egyéni igényünk, hanem ősi ösztön is.

A lakás tisztántartásába ki kisebb, ki pedig nagyobb energiát fektet bele. A legtöbbünk szereti, ha minden használati tárgynak megvan a helye. Ez már csak azért is jó, mert ha újból használni szeretnénk, nem kell az egész lakást felkutatni. Otthonunk minden helyiségét végig szoktuk takarítani, de évente többször olyan nagytakarítást is végzünk, amely során minden bútor mögé és alá is bekukkantunk, kitakarítjuk. Lemossuk az ablakokat, pókhálózunk, függönyt mosunk.

Napi otthoni elfoglaltságaink közé tartozik, hogy elpakoljunk magunk, családtagjaink után, takarítsunk. Sokan azonban ennél tovább is mennek. Mire észreveszik magukat, már belemélyedtek a takarításba. Olyan munkafolyamatba kezdtek bele, amelyet nem terveztek be, egyszerűen csak vitte őket a lendület.

Talán téged is kapott már el olyan láz, hogy fáradtan hazaértél, de mégis úgy érezted, hogy otthonodban nincs minden a helyén. Hirtelen jött ötlettől vezérelve döntöttél úgy, hogy az egyik bútordarabot áttoltad máshová, mert ott jobban mutatott. Egy ilyen folyamat azonban lavinát indíthat el. Egy tárgy áthelyezése egy másikét eredményezheti, sőt mi több, a takarítást is magával vonhatja. Nem is csak arról van szó, hogy néhány bútor helyét megváltoztatod, hanem ez egy belső ösztön, amely vezérel. Ezt nevezik fészekrakó ösztönnek. A babát váró nők esetében szokták ezt a kifejezést használni, akik a gyermekük születése előtt elkészítik a baba szobáját, és a lakást is kitakarítják a várható szülés időpontja előtt azért, hogy amikor a kicsivel hazaérkeznek, akkor tisztaság fogadja őket. Ezt ösztönösen és tudatosan is megteszi a legtöbb várandós nő, de ehhez még csak áldott állapotban sem kell lenni.

Van, aki takarít és átrendez unalmában, más a feszültségét vezeti le abban, hogy kitakarítja az otthonát. Olyan is van, aki megunja környezetét, és a meglévő berendezési tárgyak átrendezésével kívánja kicsit megváltoztatni azt a közeget, ahol él. Egy áttolt szekrény, átrendezett helyiség egészen más környezetté tudja változtatni a megszokottat is. Ez pedig boldogsággal, jó érzéssel tölthet el.

A fészekrakó ösztön tehát nem csak a babavárás során működik, hanem azért is szükséges, hogy magunkban megteremtsük a nyugalmat. A cél az, hogy az otthonunk legyen az, ahol biztonságban és jól érezhetjük magunkat. Ha a lakásunkat azért rendezzük át, hogy komfortosabb, szebb, kényelmesebb legyen, és ezt sikerül is megvalósítani, akkor oldjuk magunkban a stresszt, megerősítjük belső harmóniánkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)