Jump to content

Minden, ami körbevesz: megerősít vagy megöl?

2018. 12. 06. 19:00

Sokat dolgozunk azért, hogy megteremtsük az otthonunkat. Az átlagpolgárok ezt teszik egész életükben, csak hogy gyermekeikre is maradjon majd valami. Az otthonunk a mi bástyánk, amely védelmet és nyugalmat jelenthet.

Igényeinknek, lehetőségeinknek megfelelően igyekszünk olyan birodalmat kialakítani, ahol a család minden tagja jól érzi magát. Egy hely, ami több, mint falak, berendezési eszközök összessége. Ez a hely az, ahová szeretünk hazamenni, mert olyan emberek és tárgyak vesznek körül, akik és amik a szívünknek kedves.

Az otthonunk tele van olyan tárgyakkal, amelyek megkönnyítik az otthoni munkavégzést, és még fontosabb, hogy olyanokkal vesszük magunkat körbe, amelyekkel kényelmesebb az otthoni tartózkodásunk. Fontos tehát, hogy a berendezési, használati tárgyak jól funkcionáljanak, és emellett az sem mindegy, hogy milyen a látványuk, a többi bútorral mennyire harmonizálnak. Egyszóval számít a forma, a divat is.

Az otthonaink berendezéséül szolgáló bútorok sokféle anyagból készülhetnek, de előszeretettel használják fel a műanyagot minden területen, így a bútorkészítésben is. Mint ahogy a fa bútorok, a műanyagból készült tárgyak is hamar lángra kaphatnak tűz esetén. Ahhoz, hogy minél kevésbé legyen gyúlékony a műanyag, égésgátló anyaggal próbálják meg ezt kivédeni. Hogy jó-e az egészségünknek? Természetesen nem.

Az otthonunk tisztaságát tartani szükséges, ezért takarítunk. Minél többet használjuk a tárgyainkat, minél többet takarítjuk, úgy károsodik a felületük. A folyamatos igénybevétel során a bútorok, függönyök, szőnyegek, burkolatok felületéről apró részecskék távoznak, amelyek vegyülnek a házi porral. Ahogy a port is belélegezzük, úgy azzal együtt ezeket a mesterséges anyagokat is. Rászállnak az ételeinkre, belekerülnek a poharainkba is, így nemcsak az orrunkon, hanem a szánkon keresztül is a szervezetünkbe jutnak. Bármi, ami körbe vesz, ugyanúgy tartalmazhat káros anyagot és ezek mind hatással vannak az emberi szervezetre. A hormonrendszer kiegyensúlyozott működésére vannak leginkább hatással. Sőt még a zsírszövetbe beépülve az utódainknak is átadhatjuk.

Volt egy időszak, amikor sok édesanya kapta fel a fejét arra a hírre, hogy a gyerekek által használt cumik, a cumisüvegek is tartalmaznak veszélyes anyagot, nevezetten a hírhedt BPA-t. A biszfenol A, vagyis BPA olyan adalékanyag, amelyet eredetileg a női nemi hormon, az ösztrogén pótlására fejlesztettek ki. Aztán rájöttek, hogy ez a műanyaghoz is felhasználható, mert a BPA-val sokkal ellenállóbbá válik a műanyag. A BPA tehát mesterséges vegyület, amely számos olyan használati eszközünkben megtalálható, amely az otthonunkban is körbevesz. Sőt a BPA műgyantája még fémtermékeken is megtalálható, sőt még akár a vécépapírban is lehet. Nemcsak a BPA, hanem a ftalátoktól is tarthatunk, amelyek ugyanúgy életünk részét képezik úgy, hogy nem is tudunk róla. A konyhánk is tele van olyan használati eszközökkel, amelyek elkészítéséhez az emberre és a természetre is veszélyes anyagokat használnak fel. Ezzel kell szembesülünk, és ennek ismeretében minél több fából, üvegből, nemesacélból készült termékkel vegyük magunkat körbe. A kész élelmiszerek is műanyag fóliákba, vagy káros bevonatú dobozokban várják, hogy a boltból megvegyük. Ezért inkább javasolt a saját készítésű termékek elkészítése és fogyasztása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)