Jump to content

Tombol az allergiaszezon – így védhetjük meg otthonunkat

2018. 06. 29. 16:00

Az allergiás betegségekben szenvedők száma évről évre növekszik, a kitolódó allergiaszezonok pedig egyre nagyobb bosszúságot okoznak az érintetteknek. Folyamatosan nő a porallergiások száma is, akiknek egész évben komoly fejfájást okoz az otthonokban akarva-akaratlanul megtelepedő házi por. A WHO (World Health Organization) szerint 2025-re a világ lakosainak 50 százaléka lesz allergiás, amely arány a fejlett országokban akár 60-70 százalékos is lehet. De mi okozza ezt a drasztikus növekedést, és ha már érintettek vagyunk, hogyan védekezhetünk az allergének ellen? Az LG Magyarország összegyűjtötte azokat a hasznos háztartási gépeket, amelyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot a kellemetlen tünetek ellen.

Tüsszögés, orrfolyás, viszkető szemek és könnyezés: sokunk számára ismerős az érzés, ami akár egész évben megkeserítheti az életünket. Az allergia az egész világon komoly problémát okoz: a betegség okozta rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) jelenleg a világ lakosságának 10-30 százalékát érinti, csak az Egyesült Államokban 70 millió ember asztmás vagy allergiás, Magyarországon pedig mintegy kétmillió embert érint valamilyen légúti allergia.

Miért növekszik ilyen gyorsan az allergiások száma?

A közelmúltban végzett kutatások szerint[1] a globális felmelegedésnek is köze lehet az egyre gyakoribb allergiás reakciókhoz. Az évszakok megváltozásával a telek melegebbek és nedvesebbek lettek, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a növényzet hosszabb ideig és nagyobb mennyiségben tudjon pollent termelni. Azonban nem csak a polleneknek való kitettség lehet felelős az allergiás reakciókért: a házipor-atka (pontosabban annak ürüléke) például egész évben kellemetlen tüneteket válthat ki. Az érintettek számának drasztikus növekedése mögött számos ok állhat[2]: befolyásoló tényező lehet például az antibiotikumok immungyengítő hatása, a D-vitamin hiánya, a szinte minden iparágban mértéktelenül használt vegyi és adalékanyagok használata, de a legnagyobb kockázati tényezők egyikét továbbra is a kültéri és beltéri légszennyezettség jelenti. Az allergia előrejelzésére és gyógyítására jelenleg csak igen korlátozott lehetőségek vannak, miközben bizonyos allergiákban szenvedőknek még a legkényelmesebb beltéri környezet is elviselhetetlen lehet, ha por és egyéb allergén részecskék telítik a levegőt.

Allergének az otthonunkban

 „Az allergiás betegségek kapcsán sokan csak a kültéri levegőszennyezettségről beszélnek, ez azonban nagy hiba. A figyelmünket sokkal inkább a beltéri levegő minőségére kellene fordítanunk, hiszen időnk nagy részét zárt helyiségekben töltjük” – mondta Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. „Nem szabad az energiahatékonysági szempontokat előrébb sorolnunk a friss levegőnél: a rendszeres szellőztetés és az óránkénti megfelelő légcsere hiányát előbb utóbb megérezzük, a közérzetünkre például már rövidtávon is hatással lehet.” A szakértő elmondta, hogy arra a kérdésre, hogy pontosan hány légúti allergiás beteg van ma Magyarországon, nem adható biztos válasz, de az számuk valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt.

Bár otthonunkban a legfontosabb szabály a rendszeres szellőztetés, a beltéri levegő minőségét és az allergéneknek való kitettségünket akár a hétköznapi használatra tervezett háztartási eszközökkel is befolyásolhatjuk.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)