Jump to content

Rattanosodj, vidd be a természetet otthonodba

2018. 01. 30. 17:00

Menedékünk, nyugalmunk bázisa az otthonunk, ezért igyekszünk a lehető legkényelmesebben, az igényeinknek megfelelően és természetesen pénztárcánkhoz mérten berendezni. A bútoraink karaktert és stílust adnak a belső térnek.

A természetes anyagból készült tárgyak, berendezések mindig nagyobb értéket és szépséget képviselnek. A jelenlegi, elműanyagosodott világunkban még nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a természetesnek. A rattan bútor hódít a mai napig nemcsak a keleti kultúráért rajongók körében, hanem azok is keresik, akik otthonuk belső terébe minél több természetes anyagot szeretnének felhasználni. A rattan nemcsak természetes, de a bútor alapanyagául szolgáló növényekből nagyon változatos termékeket lehet elkészíteni, mindezt minimális felületkezeléssel. Az elkészült, kényelmünket szolgáló bútorok pedig jól alkalmazhatók a házon belül és kívül is. A fürdőszobai rattan bútorok éppúgy kellemes kiegészítői lehetnek otthonunknak, mint a hálószobában, nappaliban, vagy a kertben elhelyezett darabok.

A rattan bútor elkészítéséhez olyan növényeket használnak fel, amelyek kellően hajlékonyak, így itthoni viszonylatban gondolkodni lehet a szőlő-, a mogyoró- és a fűzfavesszőben, vagy a nádban. Más vidékeken pedig fel lehet használni a bambuszt, a banán rostját, a kókuszpálmát, a vízi liliomot, a tengeri hínárt is. Vagyis rattan bútort készíteni sokféle növényből lehet, sőt gyakran nem is csak egyfajta növényből készítik el a berendezési tárgyakat, hanem többféléből, és felhasználnak hozzá műanyagot, üveget, fát és fémet is attól függően, hogy milyen bútor lesz a végeredmény. Habár vékonyabb növényi rostokból, vesszőkből fonják a rattan darabokat, mégis tartós darabok készülnek belőlük, mert gőz felett puhítják és hajlítják a növényi részeket, majd a kiszáradással és a lakozással tovább edzik aztokat.

A természetesség mellett azért is kiváló bútorok a rattanok, mert igen változatos, otthonunkat kényelmessé és széppé tevő berendezési tárgyak készíthetők növényekből. Dísztárgyak és kiegészítők is készülhetnek ugyanilyen anyagból, amelyek ugyancsak emelik otthonunk természetességének hatását.

A rattan bútorok mellett szól az az érv is, hogy tartós berendezései lehetnek otthonunknak, amennyiben azokat megfelelően használjuk és ápoljuk. A különböző növények felhasználásából és más anyaggal való kombinációjának köszönhetően ezeknek a bútorok kis súlyúak és így megmozdítani sem olyan nehéz. Ez azt is szolgálja, hogy könnyebb körülötte takarítani, és jól lehet a lakást rendezni.

Hátránya talán annyi van, hogy a fonott felületet (mint minden más bútort) hamar belep a por. Gyakrabban kell portalanítani, amelyet akár a porszívóval is el lehet végezni, és érdemes citromos vízzel áttörölgetni a por nagyjától megtisztított felületet. Nemcsak a tisztítást, de a bútor ápolását is elvégezzük így.

Az egész nyáron a kertben tartott bútorokat is át kell mosni azelőtt, mielőtt téliesített helyre vinnénk.

Ha átalakítást tervezel otthonodban, és természetesre vágysz, akkor a rattan bútorok kiválóak erre. Megkérik az árát, az biztos, cserébe tartós, teherbíró és időtálló darabokat kapsz.

(Forrás: marmalade.hu | wickerparadise.com, akitasmexico.com, oaxacaenpiedelucha.info/képek)