Jump to content

Karácsony alatt diétázni? 5 ok, amiért feleleges az ünnepi önkínzás

2017. 12. 13. 14:03

Az újévi partira gyúrsz, netán már most a nyári kockákat hajtod, esetleg pont az ünnepek alatt nem akarsz többet felszedni? A legdivatosabb diéta trendekkel ellentétben, nézzük meg az érem másik oldalát, és annak pszichológiáját, hogy miért szabad felfüggeszteni, mérsékelni a diétát az ünnepek idejére.

Minden valamire való életmódtanácsadó, tréner és táplálkozási szakember azt javasolja, hogy a diétát az ünnepek alatt sem szabad felfüggeszteni. Logikusan átgondolva, teljesen helytálló, csakhogy több hónap kemény diétája nem 3 napon múlik, ahogy a jövő évi fürdőruha alak sem.

Persze nem ereszd el a hajam zabálásra kell gondolni, és nem az egyszerélünk mindent bele virtus szerint kell pakolni az ünnepi ételt a tányérra. Egyszerűen csak egy kicsit kevésbé kell szabályozni a bevitt kalóriát és élelmiszert, mert hidd el többet nyersz ezzel, mint vesztesz. A görcsös kalóriaszámolgatást 3 napig hagyd a fiók alján, máskülönben bánni fogod az egészet, és ez a néhány nap is ugyan olyan lesz mint a többi. Pedig évente 3 nap, pont nem arról kell, hogy szóljon, mint a többi. De lássuk, mi szól a diétafelfüggesztés mellett.

FOMO (fear of missing out) jelenségben fogsz szenvedni

A rövidke kis mozaikszót nagyjából úgy lehetne magyarra fordítani, mint azt a jelenséget és érzést, amikor attól tartunk, és azt érezzük, hogy kihagyunk valamit.

Nos, pontosan ezt a mardosó érzést fogja hagyni a lelkünkben a közös karácsonyi étkezés, ha minden fogást visszautasítunk, mondván túl sok benne a cukor, a szénhidrát, és a tény, hogy amúgy is diétán vagyunk. Visszagondolva, utálni fogod a helyzetet, de legjobban magad, amiért kihagytad. Így inkább tedd félre egy kicsit a diétát, és kóstolj bele a finomságokba.

Egyél kisebb adagokat mindenből, ne terhelt túl a gyomrod, de mégis légy részese a karácsonyi élvezeteknek.

Emlékezz arra, hogy csak egyszer élsz

Ez most valóban túl irodalmi megközelítés, de tényleg így van. Inkább feláldozod a diéta és az életmódkorlátok oltárán a családdal való közös evést, és karácsonyi lakomát, amelyből jobb esetben életed során mondjuk, 75 van? Merthát egy évben ugyebár egyszer van karácsony…

Különben is, egy 10 napos tisztító diéta karácsony után, pont helyre billenti azt, amit bevittél.

A FITSPO (fitness inspiration) üres motivációk

A jelenség leginkább arra értendő, amikor azért kezdünk bele valamibe, mert a közösségi média oldalain akarva-akaratlanul kigyúrt, jó megvilágításban, profi fotós előtt szexiző nőket és férfiakat látunk. A sokadik után mi is olyanná akarunk válni. Ekkor jön a diéta, az edzés, a lemondás. De vajon mi motivál minket? Csak a szépségre való törekvés, vagy inkább az a tudat adja az edzés savát-borsát, hogy tenni akarunk valamit az egészségünkért? Nem mindegy. Mert utóbbi motiváció esetén tisztában vagyunk azzal, hogy karácsonykor kis időre felfüggeszthetjük ezt, míg utóbbi csak a karácsonyi asztaltól való elfordulást idézi elő.

Gondolkodj el rajta, hogy a látszat megéri- e elpazarolni a lelki élményt.

Hangry leszel

Ezt a találó kifejezést a hunger és az angry szavak összeolvadásából képezték, és azt az állapotot jelzi, amikor már attól válunk dühössé, hogy állandóan éhesnek érezzük magunkat. Elvégre, mindenki jól tudja, az éhes ember, dühös ember, mert nincsenek kielégítve az alapvető szükségletei, ami frusztrációt okoz az agyban.

Nos, ha minden más napodat a hangry állapotban tölöt, a te dolgot. De a szeretteit körében, karácsonykor, legalább ne az éhségtől kopogjon a szemed, és ne a dühödtől váljon forróvá a hangulat. Hidd el, nem éri meg elpazarolni az év legszebb pillanatait a diéta miatt.

Nem fogsz sokat nevetni

Legalábbis abba az esetben semmiképp, ha nem eszel a diétára hivatkozva. A kaja köztudottan az agy jutalmazóközpontjára hat, a finom étel pedig főként. A karácsony az ízletes ételek ünnepe is egyben, így mért vitatnád el magadtól a két legjobb dolog: az evést és a nevetést?

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)