Jump to content

Ne csak a vízkövet okold!

2017. 09. 10. 19:00

A mosás a hétköznapi feladataink egyikét jelenti. Egy héten legalább egyszer szinte biztos, hogy beindítjuk a masinát ruháink tisztasága és jó illata érdekében. Egy nagyobb létszámú családnál akár naponta működésbe lendül a szerkezet.

Szeretjük szépnek, tisztának tudni otthonunkat. Ám, ahol élnek, ott elhasználódás, szennyeződés is előfordul. Mindenre van megfelelő tisztítószer. Az egyik legmakacsabb lerakódásnak a vízkő bizonyul. Minden helyiségben, ahol vizet is használunk, óhatatlanul megjelenik. Amilyen gyorsan feltűnik, eltüntetése annál nehezebb. Mindenhol ott van: a mosogatókagylóban, a fürdőkádban, a mosdókagylóban, a zuhanykabinban és a mosógépen is.

Léteznek már jó vízkőoldók, amelyek tényleg nagyon hatékonyak, de olyan erős maró hatásúak, hogy gumikesztyű nélkül nem is ajánlott azzal dolgozni. Egész üzletágat építettek ki a vizet lágyító berendezésekre, figyelmünk leginkább a vízkőre terelődött akkor, amikor a mosógépek gyilkosát véltük felfedezi benne. Valóban nem tesz jót a szerkezetnek, de amíg a vízkőre koncentrálunk, elfeledkezünk egy másik rizikófaktorról, amely ugyanúgy a vizes környezet hatására tűnik fel, és ugyancsak veszélyes a mosógépre. Sőt még az egészségünkre is. Ráadásul sokszor nem is tudunk jelenlétéről. Rájöttél, hogy mi lehet az? Bizony, a penész.

A víz az egyik tényező, hogy a penész megjelenhet a mosógépünkben, de a másik ludas ebben az öblítő, amit azért használunk, hogy ruháink illatosak és puhák legyenek. Nem is gondolunk bele, hogy ezzel valóban elérjük az illathatást, de a gépünk számára a penészesedést is. Az öblítő hatóanyagai ugyanis segítik a penészgombák elszaporodását és megjelenik a gépen belül mindenhol. Nem is csoda, hiszen a mosógép dobja meleg és nedves hely, éppen ideális a penésznek. Ez elegendő, hogy megjelenjen a penész, de tovább súlyosbítjuk a helyzetet, ha folyton alacsony hőmérsékleten mossuk ruháinkat. Amivel a ruháink minőségét védenénk, azzal ártunk a mosógépnek. Amúgy is vannak olyan darabjaink, amiket nem árt magasabb hőfokon mosni (ágyneműk, konyharuha, törölközők), de ha alacsonyabb hőmérsékleten mosunk, akkor érdemes néhány dologra figyelni.

Ha azt tapasztalod, hogy a mosógép tartályaiban, dobjának környékén, belsejében ragacsos, nyálkás penészréteg telepedett meg, akkor attól is kezdhetsz félni, hogy ha nem teszel valamit, akkor a vízkő mellett a penész is tönkreteheti a mosógépet. És még valami, ami veszélyes is: a penész nemcsak a mosógépnek árt, hanem köztudottan az egészségünkre is ártalmas. Mosáskor a gép tartozékairól a mosóvízbe, onnan pedig a ruhára is rakódik a penészből.

A legtöbb, amit a penész elkerülése érdekében tehetsz, hogy mellőzöd az öblítőszerek használatát. Ha ezt nem akarod, akkor az előírt mennyiség töredékét öntsd a tartályba és adagolj mellé ecetet is. Az sem baj, ha az öblítőt teljesen elhagyod, hiszen az ecet a mosógépet és a ruhákat is fertőtleníti, valamint a színek megtartásában is kiválóan közreműködik. Ha nem is mindig magas hőfokon mosod a ruhákat, azért gyakrabban indítsd el a gépet magas hőfokon, akár ruha nélkül. Vízkő és ecet elegyét használva, magas hőmérsékleten elűzheted a penészt és a vízkövet is. Mosás után mindig töröld szárazra a gumis részeket, a gép ajtaját hagyd nyitva, a tartályokat hagyd levegőzni.

(Forrás: marmalade.hu | thenationaltriallawyers.org, drycleaningbydave.wordpress.com, manhattanappliancerepair.com/képek)