Jump to content

Teljesen természetes, mindentől mentes cseresznye

2017. 06. 16. 19:00

Abban a korban élünk, amikor élelmiszereink nagyja tartósítószerekkel kezelt azért, hogy minél tovább kívánatosnak mutassák. Ha azonban saját kertünkből juthatunk zöldséghez és gyümölcshöz, szeretnénk mellőzni minden mesterséges anyagot.

Az idénygyümölcsök sokszor adnak akkora termést, hogy megenni nem tudjuk, ezért ha nem akarjuk, hogy az enyészetté legyenek lekvárt főzünk belőlük vagy pedig befőttként elrakjuk. Jó érzés benyitni a spájzba, ahol sorakoznak a felcímkézett üvegek.

Most a cseresznye van porondon. Imádjuk édes és lédús húsát. Szeretjük a fáról leszedett friss gyümölccsel is megtölteni a hasunkat, de ha későbbre is szeretnénk tartogatni, akkor befőttként elrakjuk. Mindenképp macerás nekiállni egy ekkora feladatnak, ám a végeredmény nemcsak a szemet, de később a gyomrunkat is megörvendezteti. Ami a legfontosabb, hogy a cseresznye befőzésének ezen módja azért különösen ajánlott, mert sem cukrot, sem pedig tartósítószert nem tartalmaz.

Ahhoz, hogy csakis a gyümölcsöt használjuk fel a befőtthez mindentől mentesen, szükséges a tiszta alapanyag és a tiszta üvegek. Mielőtt nekikezdenénk, alaposan válogassuk ki a cseresznyeszemeket, valamint a szárától szabadítsuk meg. Minden hibás, ütött, sérült darabot kíméletlenül tegyünk félre, a befőttünkbe nem kerülhet. A kiválogatott szemeket tegyük vizes edénybe, hogy ázzon. Az ütődött, sérült darabokat sem kell kidobni, máshoz fel lehet használni, akár le is lehet fagyasztani. Mindenki maga dönti el, hogy a cseresznye magozott lesz van sem. Legalább háromszor át kell mosni a cseresznyéket, és a negyedikben egy órát kell ázni hagyni. Erre azért is van szükség, mert a cseresznyében lakó kukacok így biztosan távoznak a gyümölcsből. Amíg a cseresznye ázik, addig el lehet az üvegeket készíteni. Akinek van, tegye mosogatógépbe azokat. Össze kell próbálni az üvegeket a jól záródó kupakokkal. Ha mosogatógép híján van valaki, akkor pedig legalább háromszor mossa el az üvegeket, hogy biztosra menjen.

Amikor már az üvegek és a gyümölcsök is tiszták, az áztatásból kivéve még egy utolsó öblítést kapnak a szemek. Már jöhet is az a mozzanat, hogy a cseresznyeszemeket az üvegbe helyezed. Időnként meg lehet kocogtatni az üveg alját és oldalát is, hogy a szemek rendeződjenek, és minél több férjen az üvegbe. Arra ügyelj, hogy annyi gyümölcs menjen az üvegbe, hogy ha felöntöd vízzel, az mindegyik szemet ellepje. A vízzel való felöntés után lazán csavard rá az üvegekre a kupakokat. Szükséged lesz egy nagy fazékra, amely akár több befőttesüveg elnyelésére képes. Állíts bele néhány üvegnyi cseresznyét és addig töltsd fel vízzel az edényt, hogy a víz szintje az üveg szája alatt egy ujjnyival érjen. Kezdd el melegíteni a fazéknyi vizet addig, amíg az üvegben lévő víz is gyöngyözzön. Ha ez megtörtént, csavard rá az üvegekre erősen a kupakokat, majd fordítsd fejre azokat, mert így biztosítod a légmentes zárást. Hagyd így állni öt percig az üvegeket, majd biztonságos, meleg helyre tedd el az üvegeket két napra. A cél a minél lassabb kihűlés.

Miután ez megtörtént és azt tapasztalod, hogy az üveg teteje benyomható, az nem jó jel, meg fog romlani, azonban ha még most neki lehet állni elfogyasztani. Nem kell hagyni elveszni, de hamar el kell fogyasztani az ilyen befőttet. A többi pedig felsorakoztatható a kamra polcán.

(Forrás: marmalade.hu | cookforyourlife.org, theseasidebaker.com, farmerjacks.co.uk/képek)