Kések nélkül nagyon nehezen boldogulnánk konyhai teendőink végzése során. A zöldségek, gyümölcsök, húsok előkészítéséhez főleg késeket használunk. Természetesen éles kések szükségesek a munka hatékonyságához, de az sem mindegy, hogy milyen fajtát fogunk a kezünkbe. Egy jó kés megkönnyíti a konyhában való ténykedésünket.
A késeknek is vannak különböző típusai, amelyeket megfelelő alkalomkor használva sokat segíthetnek. Az egyik alapvető darabot a séfkés (francia séfkés) jelenti. Legalábbis így kellene lennie. Arról ismered meg, hogy a kés pengéje a nyelénél széles és a hegyéhez érkezve egyre keskenyedik. A nevét is azért kapta, mert a séfek leginkább ezzel a késsel dolgoznak a való életben, de a filmekben is. A séfkés igazából minden előkészítéséhez alkalmas eszköz. Ha séfkésed van, már nagy bajban nem lehetsz a konyhában. A séfkésről teljes mértékből elmondható, hogy kötelező eleme kellene lennie minden konyhának. Szeletelni, hámozni, aprítani is lehet vele, aki pedig gyakorlottabb szakács, annak még a filézés is mehet ezzel. Ha van otthon séfkésünk, akkor már az sem probléma, ha más kés nincs is.
Természetesen jó ha van másfajta késünk is. Habár a japán séfkés hasonlít a franciához, ugyanúgy mindenre alkalmas, azonban a penge formája más. A penge éle nem keskenyedő, hanem úgynevezett birkaláb formát öltő. A kínai séfkés pedig inkább hasonlít egy mini bárdhoz, mint késhez.
Habár azt említettük, hogy ha van séfkésünk, akkor szinte mindenünk van a konyhában, amely az ételek előkészítéséhez szükséges, azért egy kenyérvágó kés jó szolgálatot tud tenni. A hosszú és fogazott pengéjű kés megkönnyíti a pékáruk felszeletelését. Ha ez a késünk hiányzik készületünkből – ami pedig szinte létezhetetlen, mert a háztartások zömében megtalálható –, akkor sem dől össze a világ, mert a jó öreg séfkésünk át tudja venni a kenyérvágó szerepét is.
A filézőkés és csontozókés a halak filézésére való és a csontok kifejtésére. A vékony és hosszú pengék arra szolgálnak, hogy minél könnyebben megszabadíthassuk a húsokat a szálkáktól, csontoktól. A csontozókés pengéje merevebb, erősebb, míg a filézőkés pengéje lágyabb.
Talán nem minden háztartás konyhájának alapját képezi a bárd, de ahol rendszeres és nagy húsfogyasztás zajlik, ott mindenképp elkél egy húsbárd. Nevében sem kés, hanem valóban bárdról van szó, ugyanis a vastag húsok és csontok darabolására szolgál.
Cikkünk folytatásában folytatjuk a kések típusainak felsorolását, valamint azt is eláruljuk, hogy mire használhatók.