Jump to content

Otthon a késekben - 1. rész

2017. 06. 10. 17:00

A konyhában végzendő tevékenységek zöméhez kést kell használni, hogy ételeink alapanyagait kellő nagyságra tudjuk aprítani, meg tudjuk tisztítani, elő tudjuk készíteni. Konyhai alapfelszerelésünk, mégsem mindegy, hogy milyen késsel dolgozunk.

Kések nélkül nagyon nehezen boldogulnánk konyhai teendőink végzése során. A zöldségek, gyümölcsök, húsok előkészítéséhez főleg késeket használunk. Természetesen éles kések szükségesek a munka hatékonyságához, de az sem mindegy, hogy milyen fajtát fogunk a kezünkbe. Egy jó kés megkönnyíti a konyhában való ténykedésünket.

A késeknek is vannak különböző típusai, amelyeket megfelelő alkalomkor használva sokat segíthetnek. Az egyik alapvető darabot a séfkés (francia séfkés) jelenti. Legalábbis így kellene lennie. Arról ismered meg, hogy a kés pengéje a nyelénél széles és a hegyéhez érkezve egyre keskenyedik. A nevét is azért kapta, mert a séfek leginkább ezzel a késsel dolgoznak a való életben, de a filmekben is. A séfkés igazából minden előkészítéséhez alkalmas eszköz. Ha séfkésed van, már nagy bajban nem lehetsz a konyhában. A séfkésről teljes mértékből elmondható, hogy kötelező eleme kellene lennie minden konyhának. Szeletelni, hámozni, aprítani is lehet vele, aki pedig gyakorlottabb szakács, annak még a filézés is mehet ezzel. Ha van otthon séfkésünk, akkor már az sem probléma, ha más kés nincs is.

Természetesen jó ha van másfajta késünk is. Habár a japán séfkés hasonlít a franciához, ugyanúgy mindenre alkalmas, azonban a penge formája más. A penge éle nem keskenyedő, hanem úgynevezett birkaláb formát öltő. A kínai séfkés pedig inkább hasonlít egy mini bárdhoz, mint késhez.

Habár azt említettük, hogy ha van séfkésünk, akkor szinte mindenünk van a konyhában, amely az ételek előkészítéséhez szükséges, azért egy kenyérvágó kés jó szolgálatot tud tenni. A hosszú és fogazott pengéjű kés megkönnyíti a pékáruk felszeletelését. Ha ez a késünk hiányzik készületünkből – ami pedig szinte létezhetetlen, mert a háztartások zömében megtalálható –, akkor sem dől össze a világ, mert a jó öreg séfkésünk át tudja venni a kenyérvágó szerepét is.

A filézőkés és csontozókés a halak filézésére való és a csontok kifejtésére. A vékony és hosszú pengék arra szolgálnak, hogy minél könnyebben megszabadíthassuk a húsokat a szálkáktól, csontoktól. A csontozókés pengéje merevebb, erősebb, míg a filézőkés pengéje lágyabb.

Talán nem minden háztartás konyhájának alapját képezi a bárd, de ahol rendszeres és nagy húsfogyasztás zajlik, ott mindenképp elkél egy húsbárd. Nevében sem kés, hanem valóban bárdról van szó, ugyanis a vastag húsok és csontok darabolására szolgál.

Cikkünk folytatásában folytatjuk a kések típusainak felsorolását, valamint azt is eláruljuk, hogy mire használhatók.

(Forrás: marmalade.hu | sheknows.com, hellawella.com, giphy.com/képek)