Jump to content

Zöldet a tetőkre

2016. 10. 31. 19:00

A nagyvárosok egyik problémája az egyre szűkülő zöld területek. Nyaranta egyre nagyobb a kánikula, a csapadékosabb időben pedig áradatszerű vízmennyiséggel találjuk magunkat szembe. Valamit tennünk kell ez ellen és jó megoldások egyike lehet a zöldtető.

A zöldtető attól zöld, hogy növényekkel van teli. Milyen nagyszerű elgondolás. Amerikai filmekben már láthattunk olyan tetőtereket, ahová a film főszereplői a nagyváros zűrzavar elől az egyetlen közeli zöld területre menekültek, és ez a tetőn volt.

Nos, az EU épületenergetikai megoldása ügyében azt határozta meg, hogy a közeljövőben olyan középületek épülhetnek majd csak, amelyeknek energiafelhasználása a nullához közelít. A zöldtető és a zöld homlokzat ezt segíti.

A zöldtető azt jelenti, hogy az épületek födémjei növényzettel borítottak, amely nemcsak tetszetős, de a növények és a szigetelőanyagok rétegei egységet alkotnak. Vagyis ez nem csak azt jelenti, mint amikor a tavasz, a melegebb idő beálltával a lapos tetőre, a teraszra kihordjuk a lakásunkból a cserepes növényeket. Valóban így is zöld tetőt nyerünk, de az igazi zöldtető más.

Nem új találmányról van szó, hiszen egyes területeken az ember már évszázadok óta használja a növényeket arra, hogy hűtsenek, vagy fűtsenek. Az északon élők azért használták fel a növényeket, hogy fűtsenek, az egyenlítő környékén élők pedig éppen azért, hogy hűtsenek. Ami működött több száz évvel ezelőtt is, az most is, így a modern építészet is felhasználta.

Megkülönböztetünk extenzív és intenzív zöldtetőt, ha kertészeti szempontból közelítjük meg. Az extenzív tető esetében az ültetőközeg 5-10 cm és szárazságtűrő, leginkább pozsgás növényfajokat ültetnek. Olyan növényeket telepítenek ki, amelyek kevés ápolást, gondozást igényelnek.

Az intenzív zöldtető más, ennél az ültetőréteg vastagságának csak az épület statikai terhelhetősége szab határt. Az ültetőréteg ebben az esetben minimum 30 cm vastag, de akár elérheti a 1,5 méteres vastagságot is. Megjelenésében egy hagyományos kerthez, díszkerthez hasonlít, csak a tetőn. Ebbe a közegbe ugyanúgy beépíthető járda, csobogó, különböző kerti építmények, játszótér is. Ez esetben érhetően több gondozásra van szükség, pont, mint egy hagyományos kertnél.

A zöldtető az ökologikus építészet védjegye. Az extenzív zöldtetőt felhasználtak a nagyobb bevásárlóközpontok esetében is, úgymint a West-End tetőkertje, Az IKEA és a Sugár Áruház közötti tetőkert esetében is.

(Forrás: marmalade.hu | greenrooftraining.com, royalgrass.com/képek | youtube.com/videó)