Waste and Resources Action Programme (Wrap) összegzése elsősorban azért meglepő, mert a pazarlás oka egyetlen dologra vezethető vissza, mégpedig arra, hogy igazából sokan nem tudják az életfagyasztás mikéntjét és hogyanját.
Félreértések a köbön
Food Standards Agency (FSA) felmérése szerint tíz emberből csupán hat tudja csupán, hogy a megvásárolt ételt nem csak a felhasználás napjáig szabad lefagyasztani, hanem egészen a szavatosság utolsó napjáig is, akár készétel formájában. Jó hír, hogy a megkérdezettek csupán 38%-a válaszolta azt, hogy a húst veszélyes felolvasztani, miután azt már egyszer megfőzték.
Tévhitek és tények
Alább a leggyakoribb öt félreértést gyűjtöttük össze, megkönnyítve a fagyasztási szokások helyes beidegződését.
Bizonyos ételeket nem szabad lefagyasztani.
Valójában bármit lehet: gyümölcsöt, zöldséget, chilit, tejet, kenyeret, sült húst, bort, kávét, főzeléket, sajtot (egyedül a lágysajtot nem ajánlott, mert elveszíti állagát).
Aznap el kell készítened az ételt, amit megvásároltál.
Nem. Akár hónapokra is lefagyaszthatod, nem romlik meg.
Tilos az egyszer már felolvasztott húst újra lefagyasztani.
A Wrap szerint nem, sőt azt mondják, hogy az elkészített húst, és készételt nyugodt szívvel vissza lehet tenni a fagyóba.
A lefagyasztott ételt három hónapon belül meg kell enni.
Nem kell, hiszen a fagyasztóban évekig elállnak, minden csak a lejárati időtől függ. Bár fél évnél tovább nem érdemes tárolni, mert egyszerűen elmegy az íze.
A lefagyasztott ételen keletkező barnás foltok károsak.
Valójában a lefagyasztást követő vízkicsapódások, amik eltérő színekben jelennek meg. Ha nem szívleled őket, de nem dobnád ki a kaját, akkor egyszerűen távolítsd el a felületéről és nyugodtan készítsd el.
Kép: pixabay.com