Jump to content

A leggyakoribb ételfagyasztási tévhitek

2016. 07. 04. 19:05

A köztudatban keringő rossz beidegződések miatt évente hét millió tonna élelmiszert dobnak kukába a fejlődő országok lakói, amiből 4,2 tonna fogyasztható volna helyes tárolás mellett.

Waste and Resources Action Programme (Wrap) összegzése elsősorban azért meglepő, mert a pazarlás oka egyetlen dologra vezethető vissza, mégpedig arra, hogy igazából sokan nem tudják az életfagyasztás mikéntjét és hogyanját.

Félreértések a köbön

Food Standards Agency (FSA) felmérése szerint tíz emberből csupán hat tudja csupán, hogy a megvásárolt ételt nem csak a felhasználás napjáig szabad lefagyasztani, hanem egészen a szavatosság utolsó napjáig is, akár készétel formájában. Jó hír, hogy a megkérdezettek csupán 38%-a válaszolta azt, hogy a húst veszélyes felolvasztani, miután azt már egyszer megfőzték.

Tévhitek és tények

Alább a leggyakoribb öt félreértést gyűjtöttük össze, megkönnyítve a fagyasztási szokások helyes beidegződését.

Bizonyos ételeket nem szabad lefagyasztani.

Valójában bármit lehet: gyümölcsöt, zöldséget, chilit, tejet, kenyeret, sült húst, bort, kávét, főzeléket, sajtot (egyedül a lágysajtot nem ajánlott, mert elveszíti állagát).

Aznap el kell készítened az ételt, amit megvásároltál.

Nem. Akár hónapokra is lefagyaszthatod, nem romlik meg.

Tilos az egyszer már felolvasztott húst újra lefagyasztani.

A Wrap szerint nem, sőt azt mondják, hogy az elkészített húst, és készételt nyugodt szívvel vissza lehet tenni a fagyóba.

A lefagyasztott ételt három hónapon belül meg kell enni.

Nem kell, hiszen a fagyasztóban évekig elállnak, minden csak a lejárati időtől függ. Bár fél évnél tovább nem érdemes tárolni, mert egyszerűen elmegy az íze.

A lefagyasztott ételen keletkező barnás foltok károsak.

Valójában a lefagyasztást követő vízkicsapódások, amik eltérő színekben jelennek meg. Ha nem szívleled őket, de nem dobnád ki a kaját, akkor egyszerűen távolítsd el a felületéről és nyugodtan készítsd el.

 

Kép: pixabay.com