Jump to content

Válj sonkamesterré

2016. 03. 27. 18:00

Ha húsvét és gasztronómiai síkon gondolkodunk, akkor a sonka biztosan eszünkbe jut, mint ünnepi étel. Nem véletlenül, hiszen elmaradhatatlan húsvéti étel, amelyet sokféleképp el lehet készíteni és tálalni.

Boltokban már kapható az előre pácolt, füstölt sonka, amivel nem sok dolgunk van. A sonkát keményfával, valamint annak fűrészporának égetésével füstölik. Előtte sózzák, pácolják. A színe világostól a sötét barnásvörös árnyalata lehet, amely attól függ, hogy mennyi ideig füstölték. Kapható csülök, tarja, comb és lapockából készült sonka. Ez attól függ, hogy kinek milyen az ízlése, ugyanis szárazabb és szaftosabb is van köztük.

A jól táplált, természetes közegben és étellel nevelt sertés combjából készült sonkát felhasználás előtt általában főzni kell. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor nyers állapotában, kóstolással meggyőződhetünk arról, hogy kell-e vagy sem. Általánosságban azonban főzni kell a sonkát. Ha jó minőségű sonkát vásároltunk, akkor a főzési idő lerövidül. Hideg vízbe, lábasban tegyük fel a sonkát és lassan kell főnie. Takarékláng bőven elég a jó sonka elkészítéséhez. Nem érdemes a zsírosabb részeket eltávolítani, mert az eredménye nagyon száraz, szálkás sonka lesz. Ahogy felforr a víz, le kell önteni a sonkáról. Ezzel párhuzamosan veszít füstös és sós ízéből. Újabb vízmennyiséget (amely a sonkát ellepi) engedünk a sonkához, amelyet már akkor fűszerezhetünk, ha a víz forró lett. A sonka mellé később kolbász is szelhető, természetesen annak nem kell annyi idő, úgyhogy amikor már majdnem kész a sonka (húsvillával, késsel kell ellenőrizni), akkor tegyük bele a kolbászt. Ezek kiszedése után a sonka főzőlevében tojást is lehet főzni. Ha csont is van a sonkában, és a csont könnyedén kimozdítható, az is azt jelzi, hogy a sonka megfőtt. Ha a főzőlevet nem akarod kárba veszni, akkor felhasználhatod bab, lencse és káposztás ételekhez is. Miután kiszedtük a sonkát, be kell nedvesíteni egy konyharuhát, abba bele kell pólyálni és mehet a hűtőbe.

Ez mind a technikai része a sonka elkészítésének, ám a vásárlással kezdődik minden. Ha igazán finom, valódi pácolással és füstöléssel készült sonkához akarunk jutni, akkor a legérdemesebb hentesnél vásárolni. A piacon árult termékek nem mindig megbízhatóak, a boltokban pedig olyan sonkát árulnak általában, amely nincs füstölve, csak füstaromával kezelték, gyorspácolt, vízzel felduzzasztott, vagyis a valódi sonkához nem sok köze van. A legjobb természetesen az, ha saját disznóból készült sonkát használjuk fel.

(Forrás: goodtaste.tv, landomoms.com/képek)