Jump to content

Fűtésoptimalizáló tippek, a hideg napokra

2015. 12. 13. 19:30

A fűtésszámla kézhezvétele mindig izzasztó pillanat. Legyen szó táv- vagy gázfűtésről már plusz 1-2 °C fok is meglátszik a havi elszámoláson. Van azonban néhány jó praktika, amivel csökkenthető a számla és növelhető a meleg.

A fűtésszámla mindig nagyobb kiadást jelent, mint amennyit szánnánk rá, de nincs mit tenni vagy mégis? Létezik néhány apró trükk, amivel optimalizálhatod a fűtést és a költséget szintén. Íme:

A szoba túlfűtése nemcsak energia és pénzpazarlás, hanem az egészségnek sem tesz jót. Ugyanis minél melegebb van, a baktériumok annál gyorsabban szaporodnak, és élettartamuk is megnő. Nem csak a vírus, hanem a felső légúti fertőzések is könnyebben terjednek. Viszont az alig, vagy nem használt helyiség alulfűtésével egyáltalán nem spórolunk. A falak ugyanis kihűlnek, és a hideg, nedves felületet sokkal nehezebb felfűteni. A megoldás ez esetben az alacsony hőmérséklet fenntartása.

A fűtőrendszer állapotára is érdemes egy pillantást vetni, ugyanis ha levegős a rendszer (csobogó, bugyogó hangot ad ki a fűtőtest), akkor az akadályozza a víz keringését, aminek eredményeképp 15 százalékkal is megnövekedhet az energiafogyasztás.

A megfelelően szigetelt nyílászáróval, és egy vastag sötétítőfüggönnyel is sokat nyerhetünk. Utóbbi megakadályozza, hogy a meleg elillanjon a szobából, akárcsak az előbbi, 30-40 százalékkal.

Az ideális hőmérséklet 19-21 fok között van, és csupán a fürdőszobában ajánlatos a 23-25 °C fok. Már egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet tizenötezer forint költségmegtakarítást jelent a fűtési szezonban. A pénzmegtakarítás mellett 205 kilogrammal csökken a széndioxid-kibocsátás is.

 

Fotó: dnarchitecture.com