Jump to content

Szobanövényeink érdekében, avagy a téli óvintézkedések

2015. 12. 09. 16:00

Téli időszak van, a fűtési szezon már javában tart. Eddig elég enyhe az időjárás, de a napi munka után jól esik a kényelmes és meleg otthonunkban pihenni. Amíg ránk jó hatással van a benti meleg, szobanövényeink megszenvedhetik ezt az időszakot.

A tél több szempontból is megpróbáltatások elé állítja szobanövényeinket. Az évszak velejárója a nappalok rövidsége. A szobába, az otthonunkba bejutó napfény nélküli időszak miatt sokkal jobban kell foglalkozni növényeinkkel. Spórolási szándékkal és a hideg időre való tekintettel sokan engedik le a plusz védelmet biztosító redőnyt, reluxát, elhúzzák sötételő függönyt, amely valóban hatékonyabb szigetelést biztosít a lakásnak, azonban a félhomály vagy sötétség egyáltalán nem jó a növényeknek. Ha van hely és lehetőség, akkor egy déli fekvésű helyiségbe, szobába helyezzük át a növényeket, ahol azonban fényt is biztosítani tudunk számukra.

Az, hogy meleget varázsolunk lakásunkba azzal is jár, hogy a levegő jóval szárazabbá válik, amely egyes növényeknek egyenes út a halálhoz, de mindenképp megsínylik. Természetesen ez nem okoz gondolt azoknak, amelyek kifejezetten jól viselik a szárazságot. A megfelelő párásítás a mi egészségünk érdeke is, de a növények meg is hálálják. Párologtatót szükséges elhelyezni a radiátoron, de ha olyan granulátumot helyezünk el növényeink földjén, amelyek magukba szívják a nedvességet, majd fokozatosan elpárologtatják azt, szintén kedvezünk a lakásban élő virágainknak. Egy gyors zuhanyoztatás, netán szobai permetező használata nem nagy feladat, mégis meghálálják ezt a törődést. Télen még a por is más koncentrációban van jelen otthonunkban, és a növények leveleire is kiül a szürke réteg. Ha nem akarunk zuhanyoztatni, permetezni, akkor a levelek nedves ruhával való áttörlése is megteszi. Nemcsak újra élénkebbek lesznek a növények, hanem a légzőnyílásokat is szabaddá tesszük.

A fűtési szezon idején ritkábban engedjük be otthonunkba a friss levegőt. Amikor mégis megtesszük, akkor általában gyorsan túl szeretnénk rajta lenni, ezért huzatot idézünk elő, hogy minél hamarabb kicserélődjön az elhasznált levegő frissre. Nem is lenne ezzel baj, ha növényeink nagy része nem lenne a huzatra és a hidegre is érzékeny. Alapjában véve nem árt egy olyan széltől védett szobába helyezni növényeinket, ahol még fény is éri őket, így aztán megkíméljük azokat a hidegtől, a megfázástól, a huzattól és a túl kevés fénytől is.

A növények locsolásakor egész évben figyelnünk kell arra, hogy ne hideg vízzel öntözzünk, télen ez pedig még fokozottabban szükséges. A szobahőmérsékletű víz a megfelelő. Télen kevesebb a vízigénye a szobanövényeknek, csakhogy a fűtés, a levegő szárazsága miatt mégis szükség van a gyakoribb öntözésre. Vigyázzunk a túlzásokkal, mert elpusztíthatjuk növényeinket. A tápoldatos víz nem szükséges csak azoknak a növényeknek, amelyek ebben az időszakban virágoznak. A téli időszakban pihennek a növényeink is.

Zömében olyan szobanövényeink vannak otthonainkban, amelyek trópusi vidékről származnak, napos és párás valódi környezetüktől merőben más helyen kénytelen élni. Ezért a mi kezünkben van a lehetőség, hogy minél kellemesebbé tegyük az életüket, és szépségükkel, új hajtásaikkal, virágaikkal fejezhessék ki ezt a törődést.

(Kép forrása: midwesthomemag.com)