Jump to content

Töklámpások időszaka

2015. 10. 26. 10:00

Ősz van, közeledik a Halloween. Habár nem mindenki ünnepli ezt a hazánkba csak nem túlzottan rég bekerült ünnepet, az azonban biztos, hogy fényt vihet az éjszakákba. Ha más nem, akkor a töklámpásoknak köszönhetően.

Az amerikai filmekben sokszor látható halloweeni jelenet, és sokan emiatt tipikusan amerikai ünnepnek titulálják, de igazából a római időkig, a keltákig nyúlik vissza halloween eredete. Ezt az ünnepet minden év október 31-én tartják, ugyanis a kelták ekkor áldoztak a napisten tiszteletére. Ez a dátum egyben újév előestéjét, valamint a hideg évszak kezdetét is jelentette. Ilyenkor a kelták szent helyeikre vonulva áldozatokat mutattak be azért, hogy a szellemek, azaz a holtak lelkei át tudjanak jutni a holtak birodalmába, a túlvilágra.

Az egyik legjellegzetesebb, hazánkban is előszeretettel használt halloween jelkép a töklámpás. Faragják már iskolában, óvodában, és otthoni díszítőelemként ugyanúgy szolgál, mint halloween-i elemként. Nem csoda, hiszen a tök érésének ideje is pont erre az időszakra esik. Nemcsak egészséges, tápláló étkeket ad, hanem még rémisztő eleme lehet a terasznak is. A töklámpás eredete újfent kelta eredetű, méghozzá egy lusta, de éles eszű, Jack nevezetű férfi nevéhez kötődik, aki még az ördögöt is megtréfálta.

A nagy tökfaragásának egyesek minden évben nekiállnak. Van, aki évről évre csak tervezgeti, pedig nem olyan nehéz, csak szerezz be egy közepes méretű tököt. Most nem nehéz, hiszen nagyon sokan már éppen faragásra teszik ki az eladnivaló portékájukat. Nem árt, ha van egy gumikalapácsod, amely nem egy őrült összegű befektetés, azonban a tökfej megmunkálásához hasznosnak fog bizonyulni. A töklámpás mintája bármi lehet, de általános az, hogy ijesztő arcot mintáznak bele, de neked nem muszáj, fantáziádra van bízva. A beszerzett tököt mosd meg, tisztítsd meg a ráragadt földtől, szennyeződéstől, majd töröld szárazra. A tök szárát úgy vágd le, hogy azzal együtt legalább 2-3 ujjnyi távolságra lévő tököt is eltávolíts, de nehogy ki dobd, az lesz a teteje. Meg kell szabadítani a tök belsejét a magoktól majd különböző süteménykinyomókat alkalmazva, azokat gumikalapáccsal annyira ütögesd be, hogy azok nyomot hagyjanak a tök külsején. Hogy ezeknek a formáknak a kivágása igazán szépen sikerüljön, nagyon éles kést kell használni, és míg egyik kezeddel vágod a mintát, addig a másikkal rásegíthetsz úgy, hogy belülről rátartasz. A kivágott formákat belülről óvatosan ki lehet nyomni. Az ijesztő, vámpírfogakkal vicsorító töklámpás faragása is ugyanígy mehet. Előre fel lehet rajzolni filccel a részeket, majd éles késsel kivágva a felesleget el kell távolítani. Kezeid épségére vigyázz!

Nincs is más hátra, minthogy belehelyezd a meggyújtott teamécsest, visszarakod a tök levágott tetejét és máris hangulatos halloweeni lámpást kaptál.

(Kép forrása: wallpapers-kid.com)