Jump to content

Áfonya, az egyre népszerűbb, fiatalító nyári vitaminbomba

2015. 07. 30. 09:12

Aki valaha is elcsábult az apró, fakó indigó színű bogyók láttán, s habzsolva tömte szájába az enyhén fanyarkás apró gömböket, biztos, hogy fürkészve lesi a piacok és zöldséges pultok ládáit a dobozos gyümölcs után kutatva. Érdemes fogyasztani, mert rendkívül hasznos eledel.

Az áfonyáról kevesen tudják, hogy valóságos csodaszer az időskori betegségekkel szemben, mondhatni öregedésgátló. Természetesen a helyén kezeljük az ódákat, amelyeket zengenek róla, de tény, hogy tompítja a memória romlását, javítja a szem egészségét, gyulladáscsökkentő és antioxidáns, így joggal vélhetjük hasznosnak gyulladásokkal kísért betegségekkel szemben, akár az Alzheimer kór, ízületi gyulladás, szívbetegség, Parkinson-kór meglétekor. Vérképző, tartalmaz vasat, foszfort, C, B1, B2 vitaminokat.

Házi kiskertben ajánlott termesztése a sok kedvező élettani hatás, s nem utolsó sorban a remek íz és számos fogyasztási, felhasználási lehetőség miatt. Ám tudni kell róla, hogy igényel odafigyelést, a savanyú talaj megléte elengedhetetlen, a magas humusztartalom folyamatosan szükséges, kedveli a sok napfényt, ami még megoldható, ám ügyelnünk kell az öntözésre, csak a lágy vizet kedveli. A gondos ápolás türelmet igényel, ugyanakkor van az a gyümölcs, amiért megéri fáradozni, s az áfonya éppen ilyen.

Az áfonya szerelmeseinek nagyszerű programot ajánlunk, egy organikus ültetvényen akár magunk is szedhetünk kedvünkre a hasznos gyümölcsből. Információk itt.

Felhasználása sokféle, tökéletes dísze pohárkrémnek, fagylaltnak, mascarponéval borított házi tortának éppúgy, mint keverttésztás süteménybe keverve, megszépíti a sajttortát, felturbózza a muffint. Különlegessé teszi a gyümölcssalátát, érdekessé a zöldségekkel kevert tálat, s a bátrabbak húsétel mellett alkalmazzák. Hosszabb távon, még télen is élvezhetjük lekvárként, amennyiben képes valaki türtőztetni magát, s nem falja fel addig. Nagy előnye kisgyermekes családok számára, hogy a csemeték sem fanyalognak láttán. Fogyasszunk minél többet ebből a különleges gyümölcsből, szezonjában, frissen!

(fotó: flickr)