Jump to content

Tavaszi nagytakarítás 2.0, avagy amit mindig halogatunk

2015. 03. 16. 23:07

A rendszeres takarítás során nem térünk ki minden részletre. Kinek van kedve hetente takarítani a porszívó belsejét, a szagelszívó szűrőjét, az ujjlenyomatos távirányítót. Most azonban, a tavaszi nagytakarítást teljessé tételéhez szükséges, hogy kitérjünk a cseppet sem kellemes feladatokra. Vagy kérjük meg rá ellenségünket.

Kezdjük egy könnyű, még kezelhető leterheltséget igénylő aprósággal:

Fürdőszoba szőnyeg: gyorsan elveszíti ártatlanságát, tökéletes tisztaságát, miközben éppen azt a célt szolgálja, hogy üdén, frissen kilépjünk rá. Ugye senki sem vágyik arra, hogy hajszálakkal, koszos talpnyomokkal, netán utcai cipővel összekoszolt szőnyegre lépjen az illóolajos relax fürdő vagy a reggeli futást követő tusolás után. Dobd be a mosógépbe, még munkába indulás teregesd ki, estére újra tisztán vár.

Porszívó tisztítás: alapvető fontosságú takarítóeszközünk igényel némi odafigyelést és megbecsülést. Lehet porzsákos vagy anélküli, száraz vagy nedves típusú, a belső, megközelíthető részek tisztítása alapvető fontosságú, leginkább azért, hogy hatékonysága ne csökkenjen a szívás során és a port se őrizgesse, rosszabb esetben visszalökje az éppen takarítás alatt álló helyiség légterébe. Távolítsuk el a kéretlen fizikai szennyeződést, apró felszívott tárgyakat, hajszálgubancokat, ahol lehet, használjunk kefét és nedves törlőkendővel fejezzük be a tisztítási munkálatot.

Égésnyomok a vasalón: talán Bree Van de Kamp az egyetlen, akinek vasalóján nincsenek égésnyomok, a többiek kenjenek meleg vízzel elkevert szódabikarbónát a felületre, pár perc után nedves szivaccsal eltávolítható az égésnyomokat magával ragadó massza. Töröljük át, amíg teljesen megtisztul, ügyeljünk arra, hogy a gőzölős vasaló apró lukacskái ne telítődjenek az alkalmi tisztítószerrel. Ha mégis megtörténik, gőzöljük át próbavasalás során az eszközt.

Távirányító: megfontolandó, hogy míg a TV készüléket gyakran portalanítjuk, addig a távirányítóhoz hozzá sem érünk. De csak akkor, amikor takarításról van szó, egyébként állandóan fogdossuk. S rajtunk kívül az egész család teszi ugyanezt. Megérdemli hát a tisztogatást, kezdjük ecsettel, kis kefével a morzsák, apró szennyeződések eltávolítását, töröljük le minden hozzáférhető részt nedves tisztítókendővel, használjunk tisztítópálcikát a kényesebb területen.

Vízkő: Magyarország nagy részén kemény a víz, ami egyenes út a vízkő kialakulásához, megtaláljuk a csap száján, a zuhanyrózsa felületén, Használjunk vízkőoldót, citromot, ecetet, kinek mi tetszik, hogy megszabaduljunk a hívatlan kosztól. A benedvesített szivacs vagy textília darabot helyezzük a szaniter kényes részére, vegyük körbe zacskóval, amit ráerősítve hatékonyabban érjük el a kedvező végeredményt. 10 perc múlva szabadítsuk meg a „dunszttól” és tiszta vízzel öblítsük le.

Szemetesek, kukák: a legnagyobb odafigyelés és szemetes zacskó alkalmazása ellenére is koszolódik a kuka, fertőtlenítsük, töröljük át alkalomadtán.

Szagelszívó: portalanítsuk az eszközt, töröljük át a felület anyagának megfelelő tisztítószerrel, töröljük át száraz ruhával. A szűrő megköti a rajta áthaladó zsíros, olajos gőz részecskéit, amitől megszabadulni nem lehet egyszerű áttörléssel. Időnként szedjük le a védőburkolatot, zsíroldóval tisztítsuk, a szűrőt mossuk át, szárítsuk a visszahelyezés előtt. Ne halogassuk tovább a korántsem vonzó feladatokat!

(fotó: youtube.com)