Jump to content

Az új divat, farönk a szobában

2014. 06. 25. 22:55

Ne lepődjön meg senki, ha egyszer csak minden idegszálával a rönkkeresés megszállott útjára lép, s elkezdi meglátogatni a közeli fatelepet, nyaggatja az ismerőseit, szüleit egy titkos beszerzési forrás felkutatásáért. Jobb esetben ez történik, s nem áll neki egyedül a motoros fűrésszel az erdőnek.

(fotó: nsmbl.com)

Ki gondolta volna, hogy egy egyszerű, mezei, kérgétől megfosztott farönk bekerül a sűrű erdők és buja aljnövényzet élővilágából a falak közé, ahol hangsúlyos szerepben folytatja élő rokonaitól távoli, ám szerfelett nagy figyelemmel körülvett és tulajdonképpen természetközeli feelinget sugalló létét. Mert ez történt. A sokadik példa arra, amikor a cicomátlan forma és a pofonegyszerű felhasználási ötlet hirtelen sokak számára lett vonzó és alkalmazott.

Olyan ez, mint amikor valaki elkezdte alkalmazni az átalakított raklapot, mára szinte nincs kert, fesztivál, romkocsma vagy nyaraló, hogy minden másodikban ne találkozzunk vele, s akkor még a belső terek polcos, tárolós megoldásairól nem is tettem említést.

Visszatérve a farönkhöz, legyünk lazák, szép is, távol áll a mesterkélt tárgykultúrától, jól mutat egyedi és rafinált formájával tulajdonképpen bárhol, bármely, manapság alkalmazott és kedvelt stílus mellett. Tegyük a hálószobába vagy a nappaliba, jól jön különleges éjjeliszekrénynek, lerakóasztalnak vagy a dohányzóasztal helyett, használhatjuk a fürdőszobában.

(fotó: carlaaston.com)

Csekély munkálat szükséges, szedjük le a fa kérgét vagy inkább véssük, kicsit csiszoljuk meg, majd nem árt némi felületkezelés. Amennyiben maradunk a totál természetes megoldásnál, vigyünk fel rá matt lakkot. A bátrabbak a szoba hangulatához vagy sajátjukhoz illően lefesthetik a tetejét, vagy az oldalát, vagy mindkettőt. Bátraké a szerencse!

(fotó: thehandmadehome.net, homedit.com, mysweetsavannah.blogspot.hu)