Crêpe suzette
A magyar palacsinta elegáns, francia rokona, melyet háromszögre hajtogatva, narancsos-brandy-s szósszal leöntve tálalunk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
2 tojás
110 gramm liszt
250 ml tej
1 evőkanálnyi olvasztott vaj
A szószhoz:
3 evőkanál porcukor
50 gramm vaj
1 narancs reszelt héja
3 narancs leve
1 citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál brandy
Lépések:
1.- A palacsintatészta hozzávalót botmixerrel összekeverjük, majd félretesszük pihenni legalább egy órára.
2.- Felforrósítjuk a palacsintasütőt, olvasztott vajjal kikenjük, hogy ne ragadjon le a tészta, majd kisütjük a palacsintákat. Nem kell teljesen megbarnulniuk, elég, ha csak 1-2 percig sütjük mindkét oldalát.
3.- A szószhoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot és citrusok héját, levét. Néhány percig főzzük, csak hogy épp elkezdjen forrni, majd beleöntjük a konyakot. A negyedekre hajtogatott palacsintát belehelyezzük a narancsos szószba, és pár pillanat alatt átmelegítjük őket tálalás előtt.
Amerikai palacsinta
Avagy ismertebb nevén: pufi palacsinta. Kisebb és ducibb magyar változatánál, ezért valamivel gyorsabb az elkészítése is. Megtölteni és feltekerni adottságaiból kifolyólag ugyan nem lehet, de szórhatunk sütés közben a tetejére gyümölcsszemeket (áfonyát, epret, almát, ananászt apró kockára vágva), mazsolát, diófélét, vagy csokoládédarabkákat. Vagy akár nyakon önthetjük a kész palacsintákat juhar-, vagy datolyasziruppal, mézzel, csokoládészósszal.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál cukor
csipet só
1 bögre tej
1 tojás
1 evőkanálnyi olvasztott vaj
Lépések:
1.- Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, sütőport, cukrot.
2.- Egy másik tálban habverővel keverjük össze a tejet, a tojást és a vajat.
3.- Öntsük a tejes masszát fokozatosan a lisztes keverékhez.
4.- Forrósítsuk fel, és olajozzuk ki a palacsintasütőt, majd egy merőkanál segítségével kisebb adagokat öntsünk a serpenyőbe.
Serpenyőátmérettől függően két-három palacsintát tudunk egyszerre kisütni, de vigyázzunk, hogy nehogy összefollyanak. A palacsintáknak kb 10 cm szélesnek, és 1 cm vastagnak kell lenniük, amikor elkészültek.