Jump to content

Hogyan tegye le a telefont, amikor az hozzánőtt?

2023. 01. 13. 19:00

Az idősebb generáció közül sokan vannak, akik egyszerűen fel sem fogják, hogyan lehetséges az, hogy a mai gyerekek ennyit nézzék a számítógépet, az okos kütyüjeiket? Nem csak nem értik, de nem is értenek azzal egyet.

Egy biztos, a most felnövekvő gyerekektől sem megvonni, sem megtiltani nem érdemes a modern technika adta eszközöket. Azzal ártanánk nekik, hisz ők már az a generáció, akiknek a munkájukat, de még az életük egy részét is ezek az eszközök határozzák meg. Az sem megoldás, hogy dajkaként a kezükbe adjuk a telefont vagy a gép elé ültetjük őket. A kulcs abban rejlik, hogy mennyi időt engedünk nekik arra, hogy ezeket a kütyüket használják. Sőt azt is érdemes koordinálni, hogy mire használják a kütyüket.

Tény, hogy a gyerekek annyi időt tölthetnek a gépek előtt, mint amennyit egy felnőtt a monitornál. A különbség persze az, hogy a felnőttek mindezt a munkavégzésre használják, a gyerekek pedig pusztán szórakozásból. A képernyő idő megnövekedésének azonban komoly tünetei jelentkezhetnek: alvászavar, amely csak további problémákat okozhat, úgymint figyelemzavar, ingerlékenység, étvágytalanság. A látás megromlása, a fejfájás, a szem szárazsága is mind arra utalhat, hogy túl sok időt tölt a képernyő előtt.

A különböző kütyükün nemcsak játszanak a gyerekek, hanem akár az oktatás egy része is így valósulhat meg – lásd a pandémia idején -, ugyanakkor különböző tartalmakhoz is hozzájuthatnak és sokkal intenzívebben folyhat így a kommunikáció is. Mindez hatalmas nyomást is jelent a csemeténk számára, hiszen ebből a kavalkádból szükséges tájékozódniuk. Ha ez nincs felügyelet alá vonva, akkor nagyon rossz irányba is fordulhat a viselkedés, a személyiség fejlődése. Egy olyan korban, amikor a legjobban befolyásolhatók.

Ugyanakkor az legalább akkora kihívás, hogy le tudják tenni a kezükből a kütyüket és mással foglalkozzanak. Az elsődleges minta a gyermekeink számára mi magunk vagyunk. Nem lesz hiteles, ha arra kérjük, hogy tegye le a telefont, miközben mi állandóan nyomogatjuk. Tegyük le mi is és csináljunk közös programot. Akár csak egy jóízű beszélgetés, közös séta, társasjátékozás, netán az otthon közös takarítása mind jó ötletnek bizonyulhat.

Az étkezés lehet az egyik olyan pontja a napnak, amikor együtt vagyunk. Ez az időszak egyen szent és sérthetetlen. Mindenki üljön az asztalhoz, és senki kezében sem legyen telefon.

Érdemes beszélgetést nyitni arról, hogy milyen ártalmai vannak annak, ha valaki túl sokat foglalkozik a kütyüjével. Az fizikailag és lelkileg is korlátozza az embert. Nem arról van szó, hogy nem lehet használni, de korlátok között mozogva. Ugyanakkor ez sem biztos, hogy eredményes, így akár szakember segítségét is lehet kérni, hogy a kütyüfüggőséget feloldja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)