Jump to content

Iskolai szabályok járvány idején

2020. 09. 14. 19:00

A szülők kicsit fellélegezhettek, amikor iskolába, óvodába engedhették szeptemberben gyermekeiket. Az előző tanévet digitális oktatásban maguk mögött tudó diákok most újra közösségben lehetnek.

Mégsem ugyanúgy zajlik az óvodai, az iskolai élet, mint a koronavírus előtti időkben. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek többsége nagyon várta az új tanévet. Az új és hagyományos tanévet, hiszen szinte ki voltak éhezve kortársaik, iskolatársai, osztálytársaik közelségére.

A koronavírus fenyegető újabb hulláma azonban beleszól a 2020-2021-es tanévbe. Habár iskolába járhatnak a gyerekek, de még több szabályt kell betartani pedagógusnak és diáknak egyaránt, mint ezelőtt.

Intézkedések

Minden oktatási, nevelési intézményt érintő óvintézkedéseket szükséges betartani. Nemcsak előírás szabályozza, hanem az egészség védelmében, a fertőzés elkerülése érdekében is szükséges azokat betartani. Ilyen például a maszk viselése. Az első napokban nem volt kötelező a használata, de lehetett viselni maszkot. Mára már a közösségi terekben mindenki számára kötelező viseletet jelent.

A kézfertőtlenítő használata már az első hullámnál ajánlott volt, mint ahogy az alapos kézmosást is javasolták. Ez most sincs másképp. Emellé pedig előírás, hogy a másfél méteres távolságot be kell tartani az intézményekben. Ez azzal is jár, hogy a termekben távolabb kell ültetni a gyerekeket egymástól, de ez sok esetben kivitelezhetetlen. Még a szünetekre való kiengedést is megnehezíti, megnöveli a sorban állás idejét. Nemcsak a hely hiánya miatt nehéz ezt megoldani, hanem a gyerekek sem tudják egymás között tartani a másfél méteres távolságot.

Amíg a kézfertőtlenítés és a maszk használata jól működő akár a kisebb gyerekek esetében is, addig a távolságtartás bizony nehézséget okoz nekik.

A délutáni sportfoglalkozásokat célszerű lemondani, elhagyni. A testnevelés órákat lehetőség szerint a szabadban szükséges megtartani addig, amíg az idő engedi. Csakhogy ősz van. A nyárias ősz minden bizonnyal véget fog érni és akkor már nehezebb lesz megoldani a testnevelés órák megtartását.

Már az évnyitók megtartása is másabb volt idén, mint máskor. Feltéve, hogy megtartották-e, mert sok intézmény sajátosan, évnyitó nélkül indította az évet. Az olyan események elhalasztását vagy korlátozott számú résztvevővel történő indítását kérték, ahol tömegek gyűlnének össze, így idén kérdéses lehet a bálok, szalagavatók, kulturális programok megszervezése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)