Jump to content

Az ördög a játszótereken sem alszik

2019. 07. 11. 19:00

A gyermekével otthon lévő anyuka életében – ha nincs másik, idősebb gyermeke is – mit sem jelent a nyári szünet. A mindennapokat kell tartalmassá tenni, amelyben szerepe van a sétáknak, játszótéri látogatásoknak is.

Tanév közben a játszóterek csak jó időben, iskola és óvoda után kerülnek használatba. Napközben sokkal inkább a kisgyermekes, otthon lévő babák és szülők veszik igénybe a játszótéri játékokat.

Nem szükséges ahhoz nagyobb tömeg, egymást is akadályozó gyermekraj, hogy baleset történjen a játszótéren. Szülőként az a dolgunk, hogy saját gyermekünk épségére ügyeljünk, és amennyiben bekövetkezik egy baleset, arra a lehető leggyorsabban reagáljunk, lássuk el a sérülést.

A gyermekkor nem telhet el kisebb vagy nagyobb balesetek nélkül. Nem muszáj csontnak törnie ahhoz, hogy beárnyékolódjanak a nyári napjaink. Éppen ezért fontos, hogy szülőként gyorsan tudjuk kezelni a problémákat.

Nyár van, így szinte kötelező eleme a női (anyai) táskának egy flakon víz. A víz természetesen leginkább a szomjunkat oltja, és erről szükséges is gondoskodni gyermekeink és saját magunk érdekében is, ám egy horzsolásos balesetnél is jól jön a víz. A balesetes felületet meg kell tisztítani, és a víz erre a legjobb. A kisebb baleset során talán meg is ijedt a gyerkőc, így akár a folyadék ivása kissé le is nyugtathatja a felbolydult lelkét. A vízzel történő sebtisztítás és fertőtlenítés csak az első lépés, amely nagyon fontos annak érdekében, hogy a kórokozók ne szaporodjanak el.

Az igazán felkészült édesanyák táskájában mindig megbújik nedves törlőkendő, amely a kezek fertőtlenítésére is kiváló, de az igazán elővigyázatos szülők még sebtapaszt, hámosító kenőcsöt is visznek magukkal. Sőt a sebfertőtlenítő is lehet az elsősegély csomag alapvető darabja. Amíg a szülő a seb ellátásával foglalkozik, jó esély van arra, hogy a gyógyító puszik, az ölelések, a seb tisztítása, kötözése mind jó hatással lesz a kicsi lelkére. Amint ellátásra kerülnek a sebek, úgy szűnhet meg a fájdalom és az ijedtség is.

Egyes sérülések nagyobbak, és talán még orvosi segítségre is szükség van, de ha a baleset csak kicsi, és a szülő „gyógyítása” is elegendő, valamint a gyerkőc játékos kedvét sem törte meg a sérülés, akkor a seb ellátása után folytatódhat a játék.

A játék lehetősége, a közösség ereje még arról is sokkal inkább eltereli a gyerekek figyelmét, ha valamilyen baleset érte őket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)