Jump to content

Miért ne hazudj a Mikulásról a gyereknek?

2018. 11. 29. 15:05

A Lancet Psychiatry pszichológiai magazinban megjelent kutatás szerint, jobb idő előtt lerántani a télapós teóriáról a leplet, máskülönben a gyermek jó időre elveszti bizalmát szülőjével szemben.

Az ünnepek előtt már nagy az izgalom. A gyerkőcök kendőzetlen izgalommal várják a Mikulást, a Jézuskát és a sok-sok ajándékot, amit hoznak, legalábbis ők még abban a hitben vannak, hogy nem szüleik teszik a fa alá és a kis cipőbe a meglepetéseket.

Christopher Boyle professzor és a mentális egészség kutatóként dolgozó Kathy McKay szerint viszont ez utóbbi, azaz a kitalált történet a télapó létezéséről nem szolgálja a gyermek fejlődését, sőt belerondíthat a szülő-gyermek kapcsolatba. Sőt mi több, a szakértők szerint a csemeték, amikor rádöbbennek a turpisságra, nem csak meging a szüleikbe vetett bizalom, hanem rájönnek a világ nem is olyan varázslatos hely, mint eddig hitték. Ez szintén törést okozhat bennük, így talán az a helyes stratégia, ha az iskolába kerülés előtt lerántjuk a leplet a mikulásról.

„Annak erkölcsileg helyes mivolta, hogy a gyermekeket történetekkel hitegessék a szülők, megkérdőjelezhető. A kicsik egy idő után rájönnek az igazságra, és ekkor felmerülhet bennük, hogy szüleik mi mindenről hazudtak még nekik”- mondta Boyle professzor.

A szülőket a történetmesélésben és a kitalációban talán valami önző motiváció viheti előre, hogy így újra egy picit átélhessék saját gyermekkorukat. Persze mindez nem jelenti azt, hogy gyermeki létük minden örömét hat, hét éves kor felé el kell venni. Nem baj, ha a gyermek megmarad gyermeknek, csak hát a világunk hamarabb felnőtté avatja őket, mint mi szeretnénk. S hiába hisz a mesékben és a jó tündérekben, ha a mindennapok rácáfolnak elképzeléseire. A legjobb, ha mások helyett, a szüleitől tudja meg a poronty az igazat.

 

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)