Jump to content

Mikor, mennyit? Kényes témáról faggat a gyermekem

2018. 11. 04. 19:00

Gyermeket nevelni nem mindig egyszerű. Akkor is tudjuk ezt, ha még nincs gyermekünk, de egy éppen földön rúgkapáló, akaratát érvényesíteni kívánó gyermek láttán a saját szemünkkel is meggyőződhetünk erről.

A gyermeknevelés nemcsak abban merül ki, hogy megtanítjuk gyerkőceink számára, hogyan kell viselkedni, milyen etikettek szerint lehet elboldogulni a világban, hanem úgy kell érett felnőttként a társadalom számára kiadnunk kezeink közül, hogy a viselkedési normák mellett a saját kapcsolataikat is megfelelően tudják alakítani. A fő cél ugyanis az, hogy megtalálják az életben a számításukat, a boldogságukat.

A kicsi gyerekek nevelgetése és terelgetése jó darabig arról szól, hogy a környezetünket ismertetjük meg velük. Mindenre fogékonyak, mindenre kíváncsiak, így jószerivel mindig a nyomukban kell lenni. Tudjuk, hogy eljön az idő, amikor már másra is kíváncsiak lesznek. Nem is csak a kíváncsiságukat kell kielégíteni, hanem a normális felnőtt életre fel kell gyermekeinket készíteni a szexuális felvilágosítással. Nehéz feladat ez, és észrevesszük, hogy a gyermekünkben már mocorog a téma, mert egyre több zavarba ejtő kérdést tehet fel.

A mai világban nagyon könnyen elérhetők a tartalmak, akár az olyanok is, amelyek nem a gyermekeknek való. Ezenkívül egy kistestvér születése, az osztálytársakkal történő beszélgetés során is kaphat olyan új információt, amely miatt kíváncsivá válik. Ha a szülő-gyermek kapcsolata bensőséges, akkor ezt meg is osztja a gyerkőc a szüleivel, és választ szeretne hallani a kérdéseire.

Nos, megfelelő szűrőkkel meg lehet óvni valamennyire a gyerekeket a felnőtt tartalmaktól az internet világában, de mindig és mindent biztosan nem tudunk kivédeni. Mint ahogy azt sem tudjuk szabályozni, hogy a barátokkal, osztálytársakkal milyen témáról beszélgessenek. Éppen ezért, ha felmerül a szex, a szexualitás és a nemek közötti különbség témája, akármilyen korainak tűnő ez a szülő számára, a legjárhatóbb út az őszinte beszélgetés, a szexuális felvilágosítás.

Azt is tudnunk kell felnőttként, hogy nincs az a kor, amikor erről könnyebb lenne beszélni a gyerekekkel. Ha úgy is ítéljük meg, hogy ehhez a témához még túl fiatal, akkor is beszélgetni kell vele erről, ha érdeklődik. Már a pici gyerekek számára egyértelmű, hogy a fiúk és lányok több mindenben eltérnek egymástól. Már kicsiként érdemes nevén nevezni a kínos testrészeket. Ne alkalmazzunk beceneveket, így a nemek és nemi szervek közötti különbség egyértelmű és teljesen természetessé válik számukra.

A kislányok esetében akár már alsó tagozatos korban érdemes beavatni a nő test működésének rejtelmeibe, hiszen az első menstruáció jelentkezése egyre korábban történik. Hogy valamennyire felkészülten érhesse őket az első vérzés, így talán korainak ítélve is, de beszélgetnünk kell velük erről.

A szexuális felvilágosítás nem az iskola, a biológia szakos tanár dolga. Első lépéseit a szülőknek kell megtenni, az iskolában már csak ezt az ismeretet bővítik ki a tanárokat. Azaz ne arra várjunk szülőként, hogy majd az iskolában megteszik helyettünk a kényelmetlen felvilágosítást.

A gyerekek szeretnek kíváncsiak és mernek is beszélni a szexről, és nem csak társaikkal, hanem akár a szüleivel is, ha olyan a viszonyuk. Meglepődhetünk, ha a gyermek szexuális jellegű kérdést tesz fel, de az első megdöbbenés után őszintén kell beszélni erről. Hagyjuk, hogy bátran kérdezzenek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)