Jump to content

Amikor állandósul a fáradékonyság – Beteg, színlel vagy kompenzál?

2018. 03. 30. 19:00

A második félévet tapossák a gyerekek az iskolában. A tavaszi napsugarak pedig hamarosan felébresztik a diákokban azt a vágyat, hogy végre iskola és tanításmentes időket élhessenek meg. Addig még maguk mögött kell tudni néhány hónapot.

Iskolába járó gyermekeink már jószerivel csak szünettől hosszú hétvégékig lavíroznak. Tavaszra már elfáradnak a sok iskolai történéstől, a tanulástól. A hetek csúcspontját a péntek jelenti, amikor letehetik végre a ceruzákat, tollakat és kis időt az alvásra, pihenésre fordíthatnak. Hétfőn számukra is ugyanúgy újraindul a mókuskerék, mint a felnőtteknek. Mi is voltunk gyerekek, és ha tőlünk függött volna, biztosan nem az iskolába töltöttük volna legszívesebben a napjainkat. A gyerekek számára az iskola felér a munkahellyel. Egész nap szabályokat kell követniük és betartaniuk. Ez önmagában sok nebulót elfáraszt arról nem is beszélve, hogy még tanulni is kell.

Napi ritmus és hormonok
apjainknak ébrenléti és alvási szakasza van, ezt nevezik cirkadián ritmusnak. Ahogy a nappali időszakot is több minden befolyásolhatja, úgy az éjszakát is, vagyis az alvás idejét. A cirkadiánra is hatással lehet. Ha az agyalapi mirigy által termelt melatonin nevű hormon szintje lecsökken a szervezetünkben, akkor felébredünk, sötétben pedig fordítva működik, a melatonin szintje megemelkedik és elálmosodunk.
Nemcsak a melatonin befolyásolja, hogy mikor leszünk álmosak, hanem az is, hogy mit szokunk meg, valamint az adenozin nevű anyag mennyisége is. Az alvás közben lebomló adenozint a szervezetünk napközben termeli 

Beteg a gyerkőc?
A gyerekek életük első fél évében jószerivel csak alszanak. Kivéve persze az a baba, amelyik szüleit próbára teszi, sokat sír valamilyen oknál fogva. De ugyanúgy tapasztalható a nagyobb alvási igény az iskolások, a kiskamaszok körében is.
Az óvodába járó gyerekeknek lehetőségük van ebéd után lepihenni. A legtöbb gyerkőc él is ezzel a lehetőséggel, hiszen idegrendszerük még nem is érett ahhoz, hogy ébren tudjanak maradni. Ahogy iskolába kerülnek, erre már nincs lehetőségük. Sok szülő tapasztalja, hogy gyermekét alig tudja kirobbantani az ágyból reggelente annak ellenére, hogy korán ágyba tessékelte, és napközben is fáradt. Emiatt nehezen tudja végrehajtani az iskolai kötelezettségeit, lehangolt, bágyadt, nehezen is tanul. Kereshetünk az állandó fáradtság mögött betegséget is, hormonális probléma, a kortizoltermelődés zavara is fáradékonnyá teheti a gyerekeket, de más okok is meghúzódhatnak a háttérben.

Mire figyeljünk szülőként
Amikor nemcsak a szülő veszi észre gyermeke állandó fáradtságát, hanem az iskolából is ezt a visszajelzést kapja, akkor első gondolata azonnal az, hogy csemetéjét korábban az ágyba parancsolja. Valóban szükséges a gyermek korának megfelelő alvási idő biztosítása, azonban azt is következetesen be kell tartatni velük, hogy elalvás előtt nem kell se a televízió, se telefon, se tablet, se számítógép. Annak is biztosítsunk módot, hogy a saját elalvást segítő szertartásaikban ne gátoljuk. Van, akinek a meseolvasás, olvasás segít, mások beszélgetni szeretnek elalvás előtt.
Abban, hogy egy iskolai napot frissen és éberen végig tudjon csinálni a gyermek, nemcsak a megfelelő mennyiségű alvás segít, hanem a változatos és egészséges táplálkozás is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásával elkerülhető a fáradtság állandósulása. Meghatározó szerepe van ebben a reggelinek.
Ahogy a felnőtteket sok stressz érheti a munkahelyen és nagy a megfelelni akarás, a gyerekekre ugyanez érvényes az iskolában. A sűrű napirend, a jegyekért való küzdelem, félelem egy tantárgytól, egy tanártól vagy a kudarctól, kimerítő küzdelem a diákok számára. Ha csak alkalomszerűen fáradt a gyerkőc, az teljesen érthető, de ha az állandósul, akkor nagyobb baj is lehet belőle. Ideje kideríteni, hogy mi az oka. A sok beszélgetéssel enyhíthet lelkén, és még ha nem is tudjuk megoldani otthon a problémát teljes mértékben, tanácsokkal segíthetjük, a benne lévő feszültséget oldhatjuk, biztosítsuk szeretetünkről. No és persze itt van az időjárás is, amely sokakat befolyásol, így a gyerekeket is. Lehet, hogy csak a napsütésre vágyik a te gyermeked is, és ha végre tartósan kisüt a nap, akkor a hangulat is helyreáll és a fáradékonyság is abbamarad.

(Forrás: marmalade.hu | whattheflicka.com, nieuwsblad.be, giphy.com/képek)