Jump to content

Lehet ezt máshogy is

2016. 10. 03. 19:00

A gyermeküket nevelő szülők nem olyan sokkal az utód születése után szembesülnek a „nem” használatával. Hol a szülő hangoztatja, hogy a gyermek, de kétségtelen, hogy az egyik legfelkapottabb szóvá válik a NEM.

Hányszor el kell egy játékban elmerülő gyermek számára ismételni a tiltószót, mire végre meghallja, és aszerint is cselekszik. És akkor ez még a jobbik eset, mert sokszor semmi foganatja nincs, mintha meg sem hallaná. A tiltószó többszöri hangoztatásával a hangszín és a hangmagasság is változhat, azaz egyre hangosabban kiáltjuk a gyerekek felé, hogy „nem”.

A sok „nem” egy idő után teljességgel hatástalanná válhat, de vannak más tiltószavak is, amelyekkel még célba érhet a szülő. Ha a nemnek már semmilyen hatása sincs, akkor megoldhatjuk úgy is, hogy máshogy fejezzük ki magunkat. Ha nem szeretnénk, hogy megtegyen valamit a gyermekünk, akkor úgy kell irányítani, hogy az pozitív hatású felszólítás legyen. Olyan kell, ami rávezeti, hogy jobb lenne, ha más módon csinálná.   

Sokszor esünk abba a hibába, hogy állandóan óvjuk gyermekünket. Ez pedig azzal jár, hogy sűrűn szólongatjuk, megtiltunk neki, figyelmeztetünk, rászólunk. Olyan tiltást kell ilyen helyzetekben is használni, amelyben a „nem” szó nincs benne. Ha rá kell szólnod valami miatt a gyermekedre, mert veszélyhelyzetbe kerülhet, akkor annyit mondja neki: Állj!

Az állandó figyelmeztetés és fegyelmezés dacos viselkedést válthat ki. Ajánlj fel a gyermekednek választási lehetőséget. Ha választhat valami közül, akkor csak önállóságra neveljük gyermekeinket és sokkal könnyebb lesz neki döntéseket hoznia a későbbiekben. Ha mindenáron ragaszkodik egy valamihez a kicsi, de azt makacsul teszi, akkor észérvekkel magyarázzuk el neki, hogy amit ő akar az nem lehetséges, azonban kínálj fel más lehetőségeket számára. Lehet nem fog nagy lelkesedést mutatni még így sem, de mégis azt fogja érezni, hogy ő döntött.

A gyerekek nagyon ragaszkodnak az elképzeléseikhez, amelyek nagyon sokszor egyáltalán nem közelítenek a szüleikéhez. A legcélszerűbb a figyelem elterelése, amely még kisebb gyerekek esetében viszonylag egyszerű és gyors manőver, de a nagyobb gyerekeknél már megpróbáltatás. Számukra magyarázni kell.

Nehéz otthonunkban úgy rendet tartani, hogy egy kreatív korszákát élő kis lény is él. Mégis erőt kell venni magunkon, és nem azon idegeskedni, hogy vízfestékes lett az asztal, a terítő és a szőnyeg is. Arra kell törekedni szülőként, hogy ezt a kreatívságot ne fojtsuk a gyerekbe, inkább legyen kéznél olyan ruha, amivel fel lehet törölni a festéket, az asztalra rakjunk újságpapírt.

(Forrás: marmalade.hu; joanganzcooneycenter.org, moinarchy.com/képek)