Jump to content

Ne ülj a hideg kőre!

2016. 08. 12. 18:00

Ne ülj a hideg kőre, mert felfázol! Ne menj a hideg vízbe, mert felfázol! Szüleinktől, nagyszüleinktől hányszor hallottuk ezt az intést, és mennyire idegesített. Most azonban mi szajkózzuk gyermekeinknek, főleg a kislányoknak.

Egyáltalán nem a pusztába kiáltott szó ez, valóban figyelni kell a felfázásra, amely sokkal inkább érinti a kislányokat, mint a kisfiúkat. Mit is értünk felfázás fogalmán gyermekkorban? Leginkább azt a gyulladást, amely fertőzések következtében a hólyagban és a húgycsőben jelentkezik. Azok a szavak, amelyek már-már kiborítóan sokszor hagyják el a szülők, felnőttek száját, úgy tűnik mégis jogosak. A felfázásos megbetegedések ugyanis egyáltalán nem ritkák, és leginkább a lányokat érinti. Valójában azonban nem csak arról van szó, hogy többet időznek a hideg kövön ücsörögve, hanem anatómiai tényezői is vannak ennek. A lányoknál a női nemi szervek sajátos szerkezete okozza azt, hogy hajlamosabbak a felfázásra. A fiúkkal ellentétben a lányok húgycsöve jóval rövidebb, és a kórokozók könnyebben meg is telepednek. Ennek oka lehet hajlamra visszavezethető is, de a nem megfelelő higiénia során is kialakulhatnak. A kórokozók könnyebben bekerülhetnek a húgyhólyagba.

A gyulladás indulhat a húgycsőből a hólyag felé, de felfázásos tüneteket okozhat az is, ha valamilyen szűkület miatt a vizelet nem tud távozni. Ez utóbbi esetben a vizeletben lévő mikroorganizmusok megtelepedhetnek a hólyag falán és könnyen szaporodni kezdenek, amely aztán kiváltja a gyulladást. A bélrendszerünkben alapjában véve megtalálható az úgynevezett E. coli baktérium. Sokszor ez okozza a felfázást, ráadásul erre valakinek hajlama is lehet.

Az alsó húgyúti gyulladás tünete lehet a csípő érzés vizelés esetén. Előfordulhat a bágyadtság, a hőemelkedés és az étvágytalanság is, a kisebb babák esetében ez lehet, hogy nyűgösség formájában mutatkozik meg. Azt érdemes tudni, hogy jól gyógyítható, de a tünetek jelentkezésekor nem árt vizsgálatot kérni az orvostól. A gyermekorvos pedig elrendeli a megfelelő kezelést, amely általában antibiotikum, vagy húgyúti fertőtlenítő szokott lenni.

A szülők abban segíthetnek gyermeküknek azzal, hogy megtanítják a helyes tisztálkodást. Hogyan kell megtörölniük magukat WC használat után. Le kell zuhanyozni a strandolást követően és minél hamarabb száraz ruhára kell cserélni a vizest. Az esti fürdést érdemes zuhanyzásra váltani.

(Forrás: continentalhospitals.com, verywell.com/képek)