Jump to content

Receptek az őszi anyagi hidegzuhany ellen

2014. 09. 03. 12:51

Itt az ősz, amikor újra a mindennapi teendőkre kell koncentrálni: a munkába járásra az utazási költségekkel, a menza ebéddel, a gyerekek iskolába, óvodába járnak, be kell fizetni a különórákat. Néhány tipp ahhoz, hogyan álljunk át fejben az egyik napról a másikra.

A nyár hagyományosan nem a pénzügyi előretervezés, a tudatos költés ideje, ilyenkor sokan elcsábulnak, kiadnak amúgy elhagyható dolgokra is, legyen szó egy éttermi vacsoráról vagy egy alkalmi ruhavételről.

A szeptember azért különösen nehéz hónap, mert gondolatban még a tengerparton, a Balaton partján vagyunk, a szabadságon jár az eszünk. A családok számára ez a hónap egyet jelent az iskola- és óvodakezdéssel, a korán keléssel, a reggeli rohanással, az ebédbefizetésekkel, a különórák kiválasztásával, megszervezésével és finanszírozásával, a sok extra felszerelés – például edzőruha és tánccipő – beszerzésével. Mindez rengeteg utánajárással, tervezéssel és főleg a vártnál is több kiadással jár.

Ahhoz, hogy az idén zökkenőmentesebben sikerüljön megkezdeni az őszt, a K&H Bank néhány jó tanáccsal szolgál:

- érdemes minden határidős feladatot, a várható költséggel és a ráfordítandó idővel együtt feljegyezni, lehetőleg a telefonunk vagy a számítógépünk naptárprogramjába. Állítsunk be figyelmeztető jelzéseket is, hogy ne az utolsó pillanatban kapjunk észbe!

- vannak olyan rendszeres kiadások, például a menzaebéd vagy az edzés havidíja, ami változhat ugyan az új tanévben, de az összeggel nagyságrendileg előre tudunk kalkulálni. Vegyük végig a várható kiadásainkat, hasonlítsuk azokat össze a családi kassza adta lehetőségekkel. Így előre kiszámolhatjuk például, idén hány különórát nézhet ki magának a gyermekünk.

- készüljünk fel az őszi váratlan kiadásokra. A nyaralásból visszatérve a felnőttek is szembesülnek azzal, hogy szükségük van egy új munkahelyi öltözékre, miközben a gyermekesek az első szülői értekezleten tudják meg, milyen taneszközöket vagy tantermi dekorációt kell még hirtelen beszerezniük. Különösen igaz ez akkor, ha új pedagógust kap az osztály.

- az ősztől függetlenül, folyamatosan fontossági sorrendeket kell felállítani: mi az a kiadás, ami elengedhetetlen és halasztást nem tűr, mi az, ami fontos ugyan, de halasztható, mi az, amiről felnőttként lemondunk és mi az, amiről szeretnénk, hogy gyermekeink belássák – később akár önállóan is -, ez bizony egyáltalán nem fontos, sőt felesleges.

Ha e tanácsokat megfogadjuk, gyors és alapos tervet készíthetünk annak érdekében, hogy a tanévkezdés ne legyen hidegzuhany a család számára, legalábbis pénzügyi és időgazdálkodási szempontból – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs igazgatója.

(Fotó: doctorg.tappmd.com)