Jump to content

Háttérzajként is károsan hat a tévé

2014. 06. 27. 15:07

Sok családban előfordul, hogy a televízió egész nap be van kapcsolva, háttérzajként funkcionálva a mindennapokhoz. Egy kutatás azonban megállapította, hogy ez a szokás rendkívül károsan hat a kisgyerekek fejlődésére.

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ha egész nap bekapcsolva hagyják a tévét, az nagy mértékben visszaveti a gyerekek nyelvi fejlődését. A kis totyogók ugyanis a szüleiket hallgatva tanulnak meg beszélni, azonban a szülők sokkal kevesebbet társalognak egymással és a gyerekekkel is, ha a háttérben megy a tévé.

A kutatáshoz 12, 24 és 36 hónapos gyerekek és szüleik kommunikációját figyelték meg az amerikai tudósok. Egy órán keresztül hallgatták őket, mely időnek felében a háttérben be volt kapcsolva a televízió. Megállapították, hogy a szülők által használt szavak és kifejezések mennyisége sokkal alacsonyabb volt abban az időszakban, amikor be volt kapcsolva a készülék. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a folyamatos tévézés nagyon károsan hat a kisgyerekek nyelvi fejlődésére.

Ez amiatt is különösen fontos, mivel egy felmérés szerint egy átlagos amerikai kisgyerek napi öt és fél órát hallgatja, nézi a tévét.

A kutatás eredményeit összegezve Tiffany Pempek elmondta, hogy a gyerekeket mindenféleképpen meg kell óvni a tévézés káros hatásaitól, és a szülőknek meg kell tanulnia úgy együtt játszani a csemetéikkel, hogy közben nem a tévét hallgatják. Két évnél fiatalabb gyerekeknél pedig egyáltalán nem javasolnak semmi fajta tévézést. 

(Kép: guardianlv.com)